Sokan kidobják ezeket az élelmiszereket, pedig nem kellene: mi folyik itt?

agrarszektor.hu2024. november 17. 15:02

A Nébih Maradék nélkül programja is csatlakozik az idei Európai Hulladékcsökkentési Héthez, melynek középpontjában az élelmiszerpazarlás áll. A hivatal szakértői webináriummal, rendhagyó tanórákkal és játékkal egybekötött közösségi médiakampánnyal készülnek a tematikus hétre, hogy felhívják a figyelmet az élelmiszerpazarlás környezeti, gazdasági és társadalmi hatásaira, valamint a megelőzés fontosságára. Az akció november 16. és 24. között zajlik.

A csomagolóanyagok, a textilek és a veszélyes hulladékok után ezúttal az élelmiszerpazarlásra fókuszál az Európai Hulladékcsökkentési Hét (EWWR). A legnagyobb, a fenntartható erőforrás- és hulladékgazdálkodással kapcsolatos figyelemfelkeltő kampányokat támogató európai szintű kezdeményezés programjait november 16. és 24. között tartják. Célja, hogy a hulladékcsökkentési tudatosság növeléséért szervezett akciókon keresztül összehozza a különböző szereplőket, például a lakosságot, az oktatási intézményeket, az üzleti szereplőket, a civil szervezeteket és egyesületeket - írja a Nébih.

A hivatal szakértői november 18-án „Süssünk-főzzünk maradék nélkül” webináriumra várják az érdeklődőket, akik a maradékok kreatív felhasználásához kaphatnak praktikus tippeket. A gyakorlati példákra épülő bemutató azonnal alkalmazható tudást ad, az élelmiszerbiztonsági szempontok szem előtt tartása mellett. Emellett a hivatal munkatársai az akció hetében az élelmiszerpazarlás megelőzésére és az élelmiszerbiztonsági szabályokra fókuszáló rendhagyó iskolai órákat tartanak. A foglalkozásokon játékos formában, interaktív módon vonják be a fiatalokat az élelmiszerpazarlás csökkentésének folyamatába, akik az élményszerű oktatás révén hatékonyabban sajátíthatnak el új, a mindennapokban alkalmazható szokásokat.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét kiváló alkalom arra is, hogy a téma iránt érdeklődők csatlakozzanak az országos háztartási élelmiszerhulladék-felméréshez. A hulladéknapló egy héten át tartó vezetése segít abban, hogy megismerjük saját hulladéktermelésüket, és azonosítsuk a pazarlás hatékony csökkentéséhez vezető módszereket. Érdemes belevágni: a legutóbbi felmérésben részt vevők több mint 83%-a alulbecsülte saját háztartásának pazarlását, így szinte garantált, hogy mindenki megismerhet olyan lehetőségeket, mellyel mérsékelheti saját háztartásának pazarlását, erőforrást és pénzt is megtakarítva ezzel. 

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
élelmiszer, hulladék, oktatás, élelmiszerpazarlás, pazarlás, élelmiszerhulladék, lakosság, csomagolóanyag, társadalom, intézmény,