agrarszektor.hu • 2024. november 19. 09:46
Megjelent a FAO 2024-es statisztikai évkönyve, amely átfogó képet ad a globális mezőgazdaság és élelmezés helyzetéről. A kiadvány részletesen elemezte az élelmiszertermelés, az élelmezésbiztonság és a táplálkozás trendjeit, valamint az agrár-élelmiszeripari rendszerek környezeti hatásait, de foglalkozott a fenntarthatóság kihívásaival és a szektor foglalkoztatásban betöltött szerepével is - tudósított a FAO.
Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) bemutatta legújabb statisztikai évkönyvét, amely a globális agrár-élelmiszeripari rendszerek aktuális helyzetét és kihívásait tárja fel. A 2024-es kiadás négy fő témakört ölel fel: a mezőgazdaság gazdasági aspektusait, az alapanyagok termelését és kereskedelmét, az élelmezésbiztonságot és táplálkozást, valamint a fenntarthatósági és környezetvédelmi szempontokat.
José Rosero Moncayo, a FAO vezető statisztikusa hangsúlyozta, hogy az időszerű, pontos és jó minőségű adatok és statisztikák a szilárd szakpolitikai tervezés sarokkövei. A szakember azt is kiemelte, hogy az új kiadás először tartalmaz országszintű becsléseket az agrár-élelmiszeripari rendszerekben való foglalkoztatásról, valamint új adatkészletet az étrenddel kapcsolatos információkról. A kiadványból kiderült, hogy:
- A globális mezőgazdasági érték az elmúlt két évtizedben reálértéken 89%-kal nőtt, elérve a 3,8 milliárd dollárt 2022-ben. Ugyanakkor a mezőgazdaságban foglalkoztatottak aránya a globális munkaerőn belül 40%-ról 26%-ra csökkent 2000 és 2022 között.
- Az élelmiszertermelés növekedése ellenére az éhezés továbbra is súlyos probléma. 2023-ban 713-757 millió ember volt alultáplált, ami jelentős növekedés 2019-hez képest. Ezzel párhuzamosan az elhízás aránya is emelkedik, különösen a magas jövedelmű régiókban.
- A mezőgazdasági termelés területén is jelentős változások figyelhetők meg. Az elsődleges növények globális termelése 56%-kal nőtt 2000 óta, elérve a 9,6 milliárd tonnát 2022-ben. A hústermelés 55%-os növekedést mutat ugyanebben az időszakban, a csirkehús megelőzte a sertéshúst, mint a legtöbbet termelt hús.
- A környezeti hatások tekintetében a növényvédő szerek használata 70%-kal, a műtrágyafelhasználás 37%-kal nőtt 2000 és 2022 között. Az agrár-élelmiszeripari rendszerekből származó üvegházhatású gázok kibocsátása 10%-kal emelkedett ugyanebben az időszakban.
- A vízhiány továbbra is növekvő probléma, különösen a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, ahol egyes országok a rendelkezésre álló megújuló édesvízkészleteik többszörösét használják fel évente.
A 2024-es Statisztikai Évkönyv digitális, interaktív formátumban is elérhető, és egy kísérő zsebkönyvvel együtt jelenik meg. A kiadvány fontos forrásként szolgál a politikai döntéshozók, kutatók és elemzők számára a globális élelmiszer- és mezőgazdaság jelenlegi helyzetének és jövőbeli fejlődésének megértéséhez.