Mégis, mi folyik itt? Tényleg olcsóbb lesz a népszerű élelmiszer a boltokban?

agrarszektor.hu2024. november 19. 18:27

Az olívaolaj-árak várható csökkenése enyhülést hozhat a fogyasztóknak és az iparágnak egyaránt. A spanyol Deoleo, a világ legnagyobb olívaolaj-termelője szerint az árak akár a felére is csökkenhetnek az elkövetkező hónapokban, miután az év elején rekordmagasságokba emelkedtek. Az áremelkedést elsősorban az éghajlatváltozással összefüggő aszály, valamint a magas kamatlábak és az infláció okozták - írta meg az Euronews.

Az Európai Unióban az olívaolaj ára januárban 50%-kal emelkedett az előző évhez képest, míg az Egyesült Királyságban 150%-os áremelkedést tapasztaltak 2021 végéhez viszonyítva. Spanyolországban, amely a globális olívaolaj-termelés közel felét adja, két egymást követő évben is aszály sújtotta a termést, ami világszerte az árak emelkedéséhez vezetett.

A Deoleo, olyan ismert márkák gyártója, mint a Bertolli és a Carbonell, optimista a 2024-2025-ös szezonra vonatkozóan. Miguel Ángel Guzmán, a vállalat értékesítési vezetője a CNBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy a kilátások pozitívak a következő hónapokra, mivel a piac várhatóan elkezd stabilizálódni, és az új szüret előrehaladtával és a kínálat növekedésével fokozatosan helyre fog állnni a normalitás.

A cég arra számít, hogy az árak az év eleji rekordszintek felére esnek vissza. Miguel Ángel Guzmán hozzátette,

a származási árak enyhülése várhatóan november, december és január között kezdődik, feltéve, hogy az időjárási és betakarítási feltételek stabilak maradnak az elkövetkező hetekben.

A mediterrán térség más országaiban vegyes a helyzet. Görögországban a hosszan tartó szárazság miatt nem várható jelentős termésnövekedés. Ezzel szemben Törökország, amely tavaly a világ második legnagyobb olívaolaj-termelőjévé lépett elő, rekordtermésre számít, amely várhatóan 475 ezer tonna olívaolajat eredményez.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
aszály, árcsökkenés, élelmiszerárak, árak, görögország, törökország, spanyolország, rekordtermés, olívaolaj, olajbogyó,