Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A KSH adatai alapján a hazai burgonyafogyasztás 2005-ben még fejenként 66,8 kilogramm volt, ami 2010-re 60,5 kilogrammra csökkent, majd 2017-ben érte el mélypontját 57,1 kilogrammal, azóta pedig 60 kilogramm körüli szinten stabilizálódott. Magyarország fogyasztása továbbra is elmarad az EU28 átlagától, és a legalacsonyabb a V4-országok között. A termelés is jelentős visszaesést mutatott: míg 1960-ban még 3 millió tonna burgonya termett, addig a 2000-es évek elejére ez 700–800 ezer tonnára zsugorodott. Varga György, a Solanum Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a magyarországi burgonyatermesztés jelenleg lefelé ívelő tendenciát mutat, a teljes vetésterület 7,5-8 ezer hektárra tehető, mely a hazai fogyasztás körülbelül egyharmadát tudja kielégíteni.
Zömében holland fajtákat termesztenek, van köztük valamennyi magyar is, de nem túl sok. Szépen lassan jönnek felfelé a magyar fajták, de jelenleg megállt a folyamat, mert nincsen elegendő szaporítóanyag
- fogalmazott a szakember, hozzátéve hogy úgy véli, a termelőknek az eszközállomány fejlesztésére, beruházásokra és a munkaerő létszámának növelésére lenne szüksége és ha a termelőknek sikerül megnyerniük a most megjelent pályázatokat, akkor számíthatunk némi előre lepésre az ágazatban. A KSH adatai alapján kiderül, hogy az elmúlt években a burgonya termőterülete és termésmennyisége csökkenést mutatott – míg nyolc éve a termőterület meghaladta a 15 ezer hektárt, 2023-ban már csak 5,82 ezer hektáron takarították be a termést. Az AKI Agrárközgazdasági Intézet jelentése szerint az országos termésátlag 27,2 tonna hektáronként, a teljes termés pedig 158,5 ezer tonna volt, ami 5 százalékkal több az előző évinél, de nem elegendő az éves hazai fogyasztás kielégítésére. Ennek következtében Magyarország importra szorul, mivel a hazai készletek általában csak február-márciusig biztosítják az ellátást.
Ahogy korábban az agrárszektor megírta, a termelés csökkenése összefüggésben van a klímaváltozás tényével, hiszen a burgonya a hűvösebb, csapadékosabb környezetet kedveli. Nehezíti a termelők dolgát az is, hogy az EU hatóanyag-kivonásai miatt a burgonya növényvédelme az utóbbi években nehezebbé vált. Eközben a fogyasztók - különösen a fiatalok - körében csökken a burgonya népszerűsége, nem tartják egészségesnek, és igyekeznek más, alternatív növényekkel kiváltani. Ráadásul a krumpli nem is számít bele a WHO által kívánatosnak tartott zöldségfogyasztásba, ugyanis nagyon magas a keményítő-, vagyis a szénhidráttartalma, vitaminokat és egyéb ásványi anyagokat viszont nagyon kis mennyiségben tartalmaz.
Hazánkban a burgonyatermesztés egyik legnagyobb ellensége az aszály, ezért nem véletlen, hogy a magyar burgonyaföldek 90 százaléka öntözött. Magyarországon a következő években az öntözéskorszerűsítés mellett a tárolás lesz a fontosabb fejlesztési irány, hogy a kisebb területen termelő gazdáknak ne kelljen idő előtt, nyomott áron megszabadulni a terméstől
- fogalmazott az Agrárszektornak Kocsis Márton, a FruitVeb szakmai referense. Hozzátette:
Júniusban az új krumpli napokon belül eljuthat a vásárlókhoz, de az őszi betakarításnál már szükség van korszerű raktárakra, mert a csírázást vegyszerekkel ma már nem, kizárólag hőmérséklet- és páratartalom-szabályozással lehet gátolni.
Az elmúlt években a hazai burgonyatermés rendszerint már január végére vagy február közepére elfogy, így tavaszig sem tart ki. Ez elsősorban az alacsony termésmennyiségnek, a korlátozott tárolókapacitásnak és a gyengébb minőségnek köszönhető.
Franciaországból érkezik az utánpótlás
2024 januárja és augusztusa között az étkezési burgonya importja 2 százalékkal, 24,4 ezer tonnára emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva, a legnagyobb szállító továbbra is Franciaország. Az újburgonya behozatala ennél jelentősebb, 12 százalékos növekedést mutatott, elérve a 11,6 ezer tonnát, amelyből 10,2 ezer tonna – 22 százalékos emelkedéssel – Franciaországból származott. A burgonyaexport szintén jelentősen bővült: 62 százalékkal, 4,1 ezer tonnára nőtt, a legfőbb célországok Csehország, Horvátország és Németország voltak.
Így teljesített a burgonya Európában
Az Északnyugat-európai Burgonyatermesztők Alapítványa (NEPG) szerint Németországban, Franciaországban, Belgiumban és Hollandiában a burgonya termőterülete idén 7 százalékkal nőtt, 560 ezer hektárra és a termés várhatóan 22,7 millió tonnát ér el, meghaladva ezzel az ötéves átlagot. Németországban rekordtermés, 12,7 millió tonna burgonya várható, ami 9 százalékkal több, mint 2023-ban, míg Lengyelországban 5,8 millió tonnás termést becsültek, amely ugyan meghaladja a tavalyi alacsony szintet, de elmarad az ötéves átlagtól.
Az unióban tavaly az 1,3 millió hektáros, betakarított terület csaknem 70 százaléka mindössze öt uniós országban összpontosul.
Ennyiért vehetjük most a krumplit
Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon az idei újburgonyát az előző évihez hasonló (+1 százalék) 1043 forint/kilogramm áron kínálták 2024 12–22. hetében. A primőr termék kifutását követően a burgonya termelői ára 24 százalékkal 243 forint/kilogrammra csökkent a 2024. 23–45. héten az előző év azonos periódusához viszonyítva. A franciaországi burgonya a 39. héttől jelent meg a kínálatban 255 forint/kilogramm áron, nagykereskedelmi ára 6 százalékkal 277 forint/kilogrammra csökkent a 2024. 42–45. héten az előző év azonos időszakához képest.