Mindenki kávézni akar, de hamarosan eltűnhet a termőterület fele

Braunmüller Lajos2024. november 26. 16:29

Dinamikus növekedés előtt áll a globális kávépiac, amelynek egésze, és bizonyos speciális szegmensei is masszív bővülést élhetnek meg a következő években a kereslet fokozódása és a fogyasztási szokások átalakulása miatt. Eközben azonban a termelés egyre komolyabb kihívásokkal küzd, a klímaváltozás és a kártevők miatt a kávé-termékpálya alapjai kerülnek veszélybe. Az egyre növekvő igények és az egyre bizonytalanabb kínálat felfelé hajtják a kávé árát, amely csaknem fél évszázados csúcsot ért el a tőzsdén.

47 éve nem látott szintre ugrott az arabica kávé határidős jegyzése, a meredek emelkedés elsősorban a brazil terméskilátások kedvezőtlen alakulásának köszönhető, de más okok is hozzájárultak az árfolyam megugrásához – írja a Portfolio.

Gondok vannak a földeken

A meredek emelkedés elsősorban a brazil terméskilátások kedvezőtlen alakulásának köszönhető. A közelmúltbeli esőzések ellenére a korábbi száraz időjárás tartós károkat okozott, az április óta az átlag alatti csapadékmennyiség a kávéfákat a kritikus virágzási szakaszban érte, és csökkentette a 2025/26-os arabica kávé termés kilátásait. Eközben az USDA Külföldi Mezőgazdasági Szolgálata (FAS) nemrégiben 66,4 millió tonnára prognosztizálta Brazília 2024/25-ös kávétermését, ami jelentősen elmarad a szervezet korábbi, 69,9 millió tonnás előrejelzésétől. Az USDA FAS a brazil kávékészleteket is 1,2 millió zsákra becsülte a 2024/25-ös szezon végére, ami 26%-kal kevesebb az előző szezonhoz képest.

Emellett Costa Ricában a heves esőzések országos vészhelyzetet idéztek elő, és az ICAFE kávé intézet becslése szerint az ország éves kávétermesztésének közel 15%-át megsemmisítették.

Különleges igények

– írja a GlobeNewsWire. Összehasonlításul: jelenleg a globális kávépiac mintegy 245 milliárd dolláros forgalmat bonyolít, amely bizonyos becslések szerint akár 380 milliárd dollárra is bővülhet a harmincas évek közepére.

A cikk hozzáteszi: a piac növekedését a prémium és kézműves termékek iránti növekvő érdeklődés hajtja. Mivel a fogyasztók egyre érzékenyebbek a kávéválasztásukkal kapcsolatban, egyre nagyobb a kereslet a kiváló minőségű, etikus forrásból származó kávébabok iránt, amelyeket gyakran fenntartható módon termelnek. Ez az elmozdulás nagyrészt a kávétermelés környezeti és társadalmi hatásaival kapcsolatos tudatosság növekedésének tulajdonítható, ami arra készteti a fogyasztókat, hogy olyan márkákat keressenek, amelyek beszerzési gyakorlatukban az átláthatóságot és a fenntarthatóságot helyezik előtérbe.

Komoly kérdőjelek vannak

A kávé az egyik legfontosabb mezőgazdasági exportcikk a világon, amely több mint 120 millió ember megélhetését biztosítja, különösen a trópusi övezetben. A kávétermesztés, -feldolgozás és -kereskedelem komplex rendszert alkot, amelyet a klímaváltozás, a piaci árak ingadozása és a fogyasztói szokások alakulása egyaránt befolyásol.

Néhány országon múlik minden

A világ kávétermesztése elsősorban két fajtára épül: az arabicára (Coffea arabica) és a robustára (Coffea canephora). Az arabica az össztermelés körülbelül 60%-át adja. Ez a fajta magasabb területeken, 600-2 000 méter tengerszint feletti magasságban terem, és érzékenyebb a betegségekre és az időjárási változásokra. Az arabica kávé finomabb, lágyabb ízű, savasabb, ezért prémium termékként tartják számon. A robusta az össztermelés mintegy 40 százalékát teszi ki. Ez a fajta alacsonyabb területeken, 200-800 méteren megél, és ellenállóbb a betegségekkel és a hőséggel szemben. A robusta íze erőteljesebb és kesernyésebb, magasabb koffeintartalommal.

  • Brazília vitathatatlanul a világ legnagyobb kávétermelője, amely évente körülbelül 3,5 millió tonna kávét állít elő. Az ország elsősorban arabica fajtát termel, amelyet a Minas Gerais, São Paulo és Paraná államok dombos vidékein termesztenek.
  • Vietnám a második legnagyobb termelőnek számít, amely a világ robusta kávétermelésének mintegy 40 százalékát adja. A robusta termelés különösen Dak Lak és Gia Lai régióiban koncentrálódik.
  • Kolumbia szintén az egyik legismertebb arabica kávétermelő ország, amelynek kávéi a kiegyensúlyozott savasságról és aromáról híresek. A termelés nagy része hegyvidéki területeken, például Antioquia és Huila régióiban zajlik.
  • Etiópia a kávé őshazája, ahol az arabica kávé vadon is megtalálható. Az országban a kávétermesztés szorosan összefonódik a helyi kultúrával, és számos különleges, régió-specifikus ízprofilt kínál.

Veszélyben a termőterület fele

A kávétermesztés különösen érzékeny a klímaváltozásra. A hőmérséklet emelkedése, az időjárási szélsőségek gyakoribbá válása és a kártevők, például a kávérozsda (Hemileia vastatrix) terjedése komoly veszélyt jelent a termelésre.

A klímaváltozás következményeire adott válaszok között szerepelnek a reziliensebb fajták kifejlesztése, az árnyékos termesztési módszerek alkalmazása, valamint az agroerdészeti rendszerek integrálása a kávéültetvényekbe.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
kávé, vietnám, brazília, kávépiac, klímaváltozás, kolumbia, kávébab, kávéfogyasztás, kávétermelés, kávéhiány, kávéellátás,