Rengeteg terméken van ilyen jelzés: így különböztetik meg a hagyományostól

agrarszektor.hu2024. november 29. 19:34

Az Agrárminisztérium célja a Termelői Közösségek Napjával, hogy erősítse a termelők együttműködését, bemutatva jó példáikat és elősegítve tapasztalatcseréjüket. A hagyományos és tájjellegű termékek kulturális örökségünk részei, amelyek földrajzi árujelzőkkel és védjegyekkel való megkülönböztetése a piaci versenyben kiemelt előnyt jelent. A program keretében a HÍR védjegyes termékek népszerűsítésére marketingkampányokkal és promóciókkal támogatják a közösségeket, hangsúlyozva a gasztronómiai kultúra megőrzésének és fenntarthatóságának fontosságát.

Az Agrárminisztérium célkitűzése a Termelői Közösségek Napjának évenkénti megrendezésével, hogy a termelői közösségek jó példáinak bemutatásával, tudásuk átadásával, valamint tapasztalataik cseréjével segítse a termelők közötti együttműködést, közösségbe szervezésüket. Hagyományos és tájjellegű termékeink kulturális örökségünk részét képezik, hozzájárulnak a helyi identitás megerősítéséhez. Védjegyekkel és földrajzi árujelzőkkel való megkülönböztetésük olyan egyedi eszköz a termelői közösségek kezében, amellyel az éles piaci versenyben hitelesen tudják megkülönböztetni termékeiket a tömegtermékektől. A védjegyek és a földrajzi árujelzők oltalmának megszerzése után fontos lépés a hasznosítás, azaz célzott marketing és promóciós programokkal népszerűsíteni ezeket a termékeket. Ebben a szakaszban is kulcsfontosságú a termelői közösségek szerepe - írja közleményében az Agrárminisztérium.

A „Hagyományok-Ízek-Régiók” elnevezésű programot az Agrárminisztérium 1998-ban indította el, azzal a céllal, hogy az unió EUROTERROIRS programjához csatlakozva létrehozza Magyarország hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékeinek gyűjteményét. A HÍR védjegy programot 2010 óta a szaktárca a Földrajzi Árujelzők Program előiskolájaként működteti. A HÍR védjegy pályázaton hagyományos és tájjellegű termékekkel lehet részt venni. A rendezvényen az ország különböző régióiból érkezett HÍR védjegyes kiállítók is bemutatták a termékeiket. Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld, Közép-Magyarország és Közép-Dunántúl régiós bemutatkozása arra hívta fel a figyelmet, hogy hagyományos gasztronómiai kultúránk nemcsak megőrzendő kincs, de fenntartható boldogulásunk záloga is a jövőben.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
termelő, termelői-piac, magyarország, termelői-árak, termelők, agrárminisztérium, hagyományos, termelőképesség, termékek,