Meglepő dolog derült ki a virsliről: erre sokan nem számítottak

agrarszektor.hu2024. december 21. 10:01

A magyarok évente 30-32 ezer tonna virslit fogyasztanak, amelynek jelentős része szilveszterkor kerül az asztalokra, amikor a sertéshús iránti kereslet is megugrik. Mostisch Martina, a Magyar Húsiparosok Szövetségének ügyvezetője szerint fontos, hogy megbízható forrásból, nyomon követhető és jó minőségű húst válasszunk, és mindig alaposan ellenőrizzük a termékek összetevőit. Hangsúlyozta, hogy a csomagolt virslik esetében érdemes figyelni a megnevezésre és a csomagolás állapotára, hogy biztosak legyünk a minőségben.

A magyarok évente mintegy 30-32 ezer tonna virslit fogyasztanak, amelynek 20-25 százaléka szilveszter környékén kerül az asztalokra – derül ki a Magyar Húsiparosok Szövetségének adataiból. Mostisch Martina, a szövetség ügyvezető titkára az InfoRádióban hangsúlyozta, hogy az ünnepek idején kiemelten fontos megbízható forrásból származó húst vásárolni, nyomon követhető termékeket választani, és elkerülni a tájékozódás nélküli akciós vásárlásokat - írja az Infostart

Karácsonykor a halak és szárnyasok mellett a sertéshús is hagyományosan az ünnepi menü része, a töltött káposztát például jellemzően sertéshússal készítik. Szilveszterkor pedig a babonák és hiedelmek miatt nő meg a sertéshús iránti kereslet – mondta el az ügyvezető titkár. Mostisch Martina szerint a hús „elsősorban bizalmi termék”, ezért nemcsak az ünnepek alatt, hanem mindig olyan helyről érdemes vásárolni, amely már korábban is bevált, és garantálja a minőséget. 

Ilyenkor népszerű a virsli is az asztalokon

A vásárlók döntését a virsli kiválasztásánál nemcsak az ízlésük, hanem pénzügyi lehetőségeik is befolyásolják. Mostisch Martina szerint csomagolt virsli vásárlásakor különösen fontos alaposan átnézni a termék leírását.

Ha a termék nevében nem szerepel a virsli szó, csak olyan megnevezéseket találunk, mint például bécsi roppanós vagy bécsi jellegű termék, az nem felel meg az élelmiszerkönyvi előírásoknak, ezért nem is nevezhető virslinek

- magyarázta. Hangsúlyozta, hogy a termék összetevőinek ellenőrzése kulcsfontosságú, hiszen ezek jó támpontot nyújthatnak a minőség megítélésében. Az ovális állatorvosi pecsét is hasznos információval szolgál: ez jelzi, hogy az utolsó feldolgozási folyamat hol zajlott. Ha a pecsétben a HU felirat szerepel, az azt jelenti, hogy Magyarországon történt ez a folyamat.

Mostisch Martina kiemelte, hogy a csomagoláson feltüntetett összetevők száma is árulkodó lehet: minél kevesebb az összetevő, annál valószínűbb, hogy jó minőségű termékről van szó. Emellett mindig ellenőrizni kell, hogy milyen állatból készült a virsli. Csomagolt termék esetén fontos meggyőződni arról, hogy nincs légkiválás a csomagolásban. Ha pedig csemegepultból választunk, érdemes az eladótól érdeklődni a termék összetevőiről és minőségéről.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
hús, sertés, magyar, termék, virsli, sertéshús, fogyasztási-szokás, szilveszter, sertéshústermék,