Váratlan dolgokat közöltek az élelmiszerárakról: itt a friss jelentés

agrarszektor.hu2025. január 3. 16:33

Decemberben a FAO élelmiszerár-indexe 0,5%-kal csökkent novemberhez képest, főként a cukor és gabonafélék alacsonyabb árai miatt, bár éves szinten az index még így is 6,7%-kal magasabb volt. 2024 egészét tekintve az élelmiszerárak enyhén mérséklődtek, amit a cukor és gabonafélék olcsóbbá válása dominált, miközben a növényi olajok, tejtermékek és húsok áremelkedést mutattak.

Az élelmiszer-alapanyagok árának globális mutatója csökkent decemberben, köszönhetően cukor alacsonyabb nemzetközi jegyzésének – írja közleményében az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). A FAO élelmiszerár-index ami a világkereskedelem legfontosabb élelmiszer-alapanyagainak havi árváltozását követi, alig 0,5%-kal maradt el novemberi szintjétől, ám így is 6,7%-kal meghaladta az egy évvel ezelőtti értékét.

Az évet vizsgálva az index 122,0 pontos átlaggal zárt, ami 2,1%-kal alacsonyabb a 2023-as évi átlagnál. A trend mögött a gabonafélék és a cukor jelentősen alacsonyabb jegyzése áll, amit az indexen belül a növényi olajok, tejtermékek és húsok óvatos drágulása nem tudott ellensúlyozni. Decemberben a gabonafélék globális árindexe lényegében változatlan maradt, egy évvel korábbi értékét azonban 9,3%-kal múlta alul még úgyis, hogy a kukorica valamelyest drágult (a búza azonban olcsóbb lett). 2024-et nézve az alindex 13,3%-kal zuhant a 2023-as átlaghoz képest, amely folyamat, már 2022 óta tart. A rizsfélékre vonatkozó mutató 0,8%-os éves növekedéssel zárt, 16 éves csúcsot döntve nominális értékben.

Megtörve egy háromhónapos csökkenő trendet, a húsfélék árindexe mindezekkel szemben 0,4%-os havi emelkedést produkált, amivel 7,1%-kal zárt magasabban az egy évvel korábbhoz képest. Az éves átlagokat vizsgálva a húsfélék árindexe átlagosan 2,7%-kal haladta meg a 2023-asat, mivel a marha-, birka- és baromfihús áremelkedése dominált az olcsóbbá vált disznóhússal szemben.

A tejtermékek árindexe hét hónapnyi folyamatos emelkedés után végre 0,7%-kal csökkent decemberben, ám így is 17,0%-kal volt fölötte az előző év azonos időszakában regisztrált értéknél. A tejtermékek mutatója átlagosan 4,7%-kal haladta meg a 2023-as átlagot, főként a vaj áremelkedése miatt. A cukor árindexe állt a havi árcsökkenés élén, és a javuló termelési kilátásoknak köszönhetően a főbb termelő országokban 5,1%-os havi, illetve 10,6%-os éves csökkenéssel zárt. 2024-ben a cukor globális ára 13,2%-kal volt alacsonyabban a korábbi évet tekintve.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
cukor, élelmiszer, fao, hús, tej, tejtermék, gabonafélék, index, húságazat, árak, élelmiszerár, kalászos, globális,