Döbbenetes hírek jöttek a borról itthon: színt vallottak a magyar pincészetek

agrarszektor.hu2025. január 28. 10:36

A 2024-es év komoly kihívások elé állította a magyar borászatot. A gyenge szőlőtermés és a kedvezőtlen piaci trendek következtében az ágazat az elmúlt évek legalacsonyabb készletszintjével és csökkenő jövedelmezőséggel nézett szembe. A termelők a növekvő költségek ellenére csak mérsékelt áremelést tudtak érvényesíteni - közölte a Világgazdaság.

Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) elnöke a Világgazdaságnak nyilatkozva elmondta, hogy a tavalyi év időjárási viszontagságai, köztük a fagy és az aszály, jelentősen károsították a szőlőültetvényeket. Ennek eredményeként a 2024-es szüret az elmúlt évek leggyengébb termését hozta. A HNT adatai szerint 48,34 ezer hektáron mindössze 3,745 millió mázsa szőlőt takarítottak be, ami alig éri el a 77,5 mázsás hektáronkénti termésátlagot. Ez jóval elmarad a szakmailag kívánatosnak tartott 100 mázsás országos átlagtól. A gyenge termés következményei a borkészletekben is megmutatkoztak. A felmérések szerint 2024 végén mindössze 3,29 millió hektoliter bor volt a hazai pincékben, szemben a 2023-as 3,68 millió és a 2022-es 3,79 millió hektoliterrel. Ez a jelentős készletcsökkenés komoly kihívást jelent az ágazat számára. Az áremelkedés ellenére a borászatok jövedelmezősége romlott. Frittmann János kiemelte:

Az utóbbi két évben emelkedett belföldön a bor fogyasztói ára, de kisebb mértékben, mint amekkora a borászatok költségnövekedése volt.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a földrajzi jelzés nélküli fehér bor fogyasztói ára két év alatt 14 százalékkal nőtt, ami azonban nem volt elegendő a megnövekedett költségek ellensúlyozására. Az előzetes becslések szerint a borászati vállalkozások eredményessége akár 30-40 százalékkal is romolhatott az előző évhez képest. Ez azt jelenti, hogy számos borászat veszteséggel zárhatja az évet. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy míg a fehérborok iránti kereslet stabil maradt, a vörösborok piaca jelentős visszaesést mutatott. A HNT elnöke hangsúlyozta a fiatalabb fogyasztók megszólításának fontosságát, kiemelve a bor egészségügyi előnyeit:

A borfogyasztás egészségügyi szempontból is előnyösebb, és az alacsonyabb alkoholtartalmán kívül a benne található egyéb összetevők szervezetre gyakorolt pozitív hatása miatt.

A nehézségek ellenére a magyar borászat továbbra is nemzetközileg elismert minőségű termékeket állít elő, mind a fehér- és vörösborok, mind pedig a pezsgők terén. Az ágazat reménykedik, hogy a minőségi termékek és az innovatív megközelítések, mint például a bor alapú koktélok népszerűsítése, segíthetnek a jelenlegi kihívások leküzdésében és a fogyasztói bázis bővítésében.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
borászat, bor, borvidék, borpiac, borkészítés, borfogyasztás, bortermelés, borász, borexport, hnt, frittmann, fehér, ágazat, millió,