Így fogyhatunk le: ezeket az élelmiszereket kell elkerülnünk

agrarszektor.hu2025. február 24. 07:01

Egy új kutatás szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásának csökkentése jelentős egészségügyi előnyökkel járhat. A Drexel Egyetem kutatói által kidolgozott program résztvevői két hónap alatt átlagosan 3,5 kilót fogytak, és jelentősen csökkentették a cukor-, zsír- és nátriumfogyasztásukat - számolt be az Earth.com.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek (UPF-ek) olyan erősen módosított, laboratóriumban létrehozott termékek, amelyekkel a legtöbb élelmiszerbolt polcain találkozhatunk – például csomagolt rágcsálnivalók, cukrozott gabonapelyhek, instant tészták és egyes fehérjeszeletek formájában.

A Drexel Egyetem kutatói egy olyan programot dolgoztak ki, amely túlmutat az egyszerű oktatáson. A program magában foglalta a sóvárgás kezelésére szolgáló mindfulness stratégiákat, személyre szabott étkezési terveket és a háztartás bevonását. A kutatók pénzügyi támogatást is nyújtottak az egészségesebb élelmiszerek beszerzéséhez.

A résztvevők hetente találkoztak egészségügyi viselkedési coachokkal csoportos és egyéni foglalkozásokon. Megtanulták azonosítani az UPF-eket, kezelni a sóvárgást és javítani az otthoni élelmiszer-környezetüket. Minden résztvevő 100 dolláros élelmiszerbolt-utalványt kapott az egészségesebb vásárlások támogatására.

Mivel az UPF-ek függőségszerű viselkedést válthatnak ki, csökkentésük segíthet az érzelmek szabályozásában és a mentális tisztaság javításában. Dr. Charlotte Hagerman, a kutatás vezetője szerint az eredmények azt mutatják, hogy az emberek képesek csökkenteni az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztását, ha megkapják a megfelelő eszközöket, és lelkesek az ilyen célú beavatkozások iránt. A kutatócsoport a jövőben nagyobb mintán tervezi tesztelni a programot, és értékelni kívánja, mely stratégiák a leghatékonyabbak.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
élelmiszer, egészséges, kutatás, egészség, gyorsétterem, egészséges-táplálkozás, elhízás, élelmiszerfogyasztás,