Influenszerek karolják fel a magyar bort

Braunmüller Lajos2025. február 28. 10:28

Csökkenő globális borexport mellett is növelni tudta a kivitelt Magyarország és növekedtek az értékesítési átlagárak is. A hazai borágazat ugyanakkor a nemzetközi tényezőkkel hasonló kihívásokkal néz szembe – a borfogyasztás kevésbé szólítja meg a fiatalokat és az egyre gyorsabb életmódot folytató középkorúakat is. A bormarketing tevékenység ugyanakkor idehaza és nemzetközi rendezvényeken is igyekszik láthatóvá tenni a magyar bort, és annak kulturális fogyasztását, amelynek érdekében influenszereket is igyekeznek bevonni a bor népszerűsítésébe.

A konferencián szóba kerülő témák nem csak a borászoknak fontosak, hanem meghatározóak a világ szempontjából is – mondta Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára az eseményt megnyitó köszöntőbeszédében. Visszatekintésében elmondta: a járvány megjelenésével minden korábban biztosnak hitt elv, együttműködés egyik napról a másikra tűnt el, amely nehéz időszakot jelentett az ágazatnak. A válság veszélyes jellege elhomályosította lehetőségeit – fogalmazott.

Kulturális termék

Kijelentette: a magyar borászat többről szól, mint a mérethatékonyság és a termelékenység. A hegyközségek helyi jellege szerint az előrelépést nem más országokhoz viszonyítva, hanem saját magunkhoz képest kell megtenni.

Ne becsüljük alá a közösségi döntéshozatalt, mert mögötte ott van a kollektív bölcsesség – hangsúlyozta a borásztársadalom közös erőfeszítéseit a főtitkár.

Csökkenő spirálban is nőtt a kivitel

A nemzeti bormarketing és borexport 2024-es eredményeiről, a Nemzeti Bormarketing Ügynökség első teljes évéről tartott előadást az eseményen Rókusfalvy Pál a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos.

Összességében tehát a kivitel növekedett, 1,4 millió hektolitert értékesített Magyarország a külpiacokon 2024-ben, amely magasabb, mint korábban. Nőttek az értékesítési átlagár is, ez a szám 1,72 euróról 1,8 euróra növekedett. A magyar borexport nagy részét még mindig a lédig értékesítés teszi ki, amely ráadásul növekedett is.

Marketing a fesztiválokon és külföldön

Rókusfalvy Pál kifejtette: a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv szőlő-bor ágazati intézkedései keretében a bormarketingre jutó források harmadik országokban is felhasználható. Ennek célja az eredetvédelem, az ismertség növelése, valamint a nemzetközi eseményeken megjelenés.

Ennek központi eleme a tavalyi „Buborékok Nyara” akció volt, a 26-35 éveseket továbbá a „Mi folyik itt?” kampánnyal igyekeztek megszólítani, de szót ejtett a Libabőr Fesztiválról is, amely az őszi időszakban, Márton-naphoz kapcsolódva igyekezett a hazai borokat népszerűsíteni. Az év zárásaként a Nyiss az ünnepekre! kampány az adventi időszakban, fizikai megjelenésében elsősorban Budapestre fókuszált. A fiatalokat ezen felül az egyetemeken is igyekeznek megszólítani.

A fiatalokat kell megszólítani

Rókusfalvy Pál szerint a magyar bor túlélésének zálogát látja a kulturált borfogyasztás népszerűsítését a fiatalok körében. A borfogyasztás kulturális, közösségi jellegét is hangsúlyozta. A marketingtevékenységről szólva kifejtette: a Magyar Bor márkanév ismertsége nőtt, a felnőtt lakosság 32 százaléka találkozott már a márkanévvel. Míg a hetente bort fogyasztók aránya 51 százalék, a Z generációban ez 45 százalék.

A bor fogyasztásának legfőbb helyszíne az otthon, és az éttermek, a kocsmák, bárok elsőszámú itala azonban még inkább a sör. A felmérésekből kiderül, hogy a magyar borok továbbra is dominálják a hazai piacot, valamint a nők és férfiak egyaránt szívesen választják a bort.

Megjelenés a világ rendezvényein

Rókusfalvy Pál hangsúlyosnak nevezte a nemzetközi láthatóságot is, ennek érdekében a magyar bor már rendszeresen megjelenik a világ nagy boros tematikájú rendezvényein és kiállításon is. Fontosnak nevezte, hogy a bort megmutassák a nemzetközi közönségnek is – tette hozzá.

Nem érünk rá elmélyülni

A borfogyasztás visszaesése számos kérdést vet fel és joggal foglalkoztatja az ágazatot – mondta el az eseményen tartott előadásában Törőcsik Mária, a Pécsi Tudományegyetem marketingprofesszora.

A szakértő szólt a fiatalokról is, akik értékválasztásában sokféle tényező megjelenik, nem egyformák, látni kell a csoportjaikat is. Körükben főleg a nagyvárosi, felsőfokú végzettségűek nyitottak a borfogyasztásra. Hozzátette: a borfogyasztásban ráadásul sokszor nem a generációs, hanem a vagyoni különbségek a meghatározóak.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
borászat, bor, bormarketing, borfogyasztás, bortermelés, borexport, borágazat,