agrarszektor.hu • 2025. március 2. 14:37
Az ENSZ adatai szerint évente a globálisan megtermelt élelmiszerek harmada, mintegy 1,3 milliárd tonna végzi hulladékként, ami 990 milliárd dolláros veszteséget jelent. A probléma nemcsak gazdasági, hanem környezeti és társadalmi következményekkel is jár, ugyanakkor egyre több vállalkozás ismeri fel az élelmiszer-hulladékban rejlő üzleti lehetőségeket - írja a Business Day.
Az élelmiszer-pazarlás jelentős környezeti károkat okoz: a hulladékból származó metángáz-kibocsátás 25-ször károsabb a szén-dioxidnál. A szakértők szerint ha az élelmiszer-hulladék egy ország lenne, az Egyesült Államok és Kína után a harmadik legnagyobb környezetszennyező lenne.
Emellett jelentős víz-, energia- és földpazarlással is jár, valamint hozzájárul az erdőirtáshoz és az élőhelyek pusztulásához.
Az emberi találékonyság azonban megoldást kínál: egyre több vállalkozás foglalkozik az úgynevezett 'upcycling' módszerrel, amely során az élelmiszer-hulladékot értéknövelt termékekké alakítják.
A kutatások szerint számos, hulladéknak vélt élelmiszer még tápanyagokban gazdag és fogyasztható, sőt bioüzemanyagként, trágyaként vagy építőanyagként is hasznosítható.
Több sikeres példa is bizonyítja az élelmiszer-hulladék hasznosításának életképességét. A ReGrained nevű vállalat a sörgyártás melléktermékeit müzliszeletekké és snackekké alakítja, az Imperfect Foods a 'csúnya' zöldségeket és gyümölcsöket hasznosítja újra, míg a brit Toast Ale felesleges kenyérszeletekből készít sört.
Ez utóbbi már több mint 2 millió szelet kenyeret mentett meg a kidobástól.
Indiában például a konyhai hulladékgazdálkodás támogatja a bioüzemanyag-termelést, emellett komposztálással és biometanizációval is foglalkoznak. Nigériában azonban még sok a tennivaló, bár már elindultak kezdeményezések a hulladék újrahasznosítására.
A szakértők szerint a megoldást a köz- és magánszféra együttműködése jelentheti. Fontos lenne, hogy az államok támogassák a fiatalok képzését ezen a területen. Példaértékű a nigériai Covenant Egyetem kezdeményezése, amely már 2014-ben elindította hulladék-újrahasznosítási programját, többek között az élelmiszer-hulladékok komposztálására fókuszálva.