Hamarosan eldőlhet a műhús sorsa Magyarországon: kész a javaslat

agrarszektor.hu2025. március 13. 18:32

Magyarország teljes körű tilalmat vezet be a laboratóriumban előállított húsokra, kivéve az orvosi és állatgyógyászati célú felhasználást. A kormány szerint a műhús veszélyeztetheti az emberi egészséget, a környezetet és a hagyományos mezőgazdasági termelést - írja az Index.

Az Országgyűlés előtt lévő törvényjavaslat szerint laboratóriumi húsnak minősül minden olyan termék, amelyet állati sejtekből vagy szövetből, mesterséges körülmények között, az élő szervezeten kívül állítanak elő. A technológia lényege, hogy élő állatok levágása nélkül, laboratóriumi körülmények között tenyésztenek hússzerű terméket. A folyamat során az állatból vett sejteket tápoldatban szaporítják, ahol azok osztódnak és izomszövetté fejlődnek.

A jogszabály megszegése esetén az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv szankcionálhat. A kormány rendeletben jelöli majd ki azt a hatóságot, amely a törvény betartását ellenőrzi. Míg Magyarország a tiltás mellett döntött, a nemzetközi szabályozás változatos képet mutat. Szingapúr 2020-ban elsőként engedélyezte a laboratóriumban tenyésztett csirkehús értékesítését, az Egyesült Államokban pedig 2023-ban két vállalat is engedélyt kapott műhústermékek forgalmazására.

A technológia megítélése világszerte megosztó: támogatói szerint segíthet a környezeti terhelés csökkentésében és az állatjóléti problémák enyhítésében, míg ellenzői – köztük a magyar jogalkotók – a természetesség és a hagyományos mezőgazdaság mellett érvelnek. A műhús betiltásáról szóló törvény a kihirdetését követő napon lép életbe.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
élelmiszer, élelmiszeripar, élelmiszerbiztonság, kormány, szabályozás, magyarország, műhús, laboratórium, hagyományos, laboratóriumi-hús,