Friss termesztési adatok érkeztek Németországból

agrarszektor.hu2025. március 28. 13:33

2024-ben 2,7%-kal kevesebb gomba termett az előző évinél Németországban. A termesztőterület 4,7%-kal, 341 hektárra csökkent, a legfontosabb termelő szövetségi államok Alsó-Szászország (194 hektár) és Észak-Rajna-Vesztfália (77 hektár) voltak.

A Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) végleges adatai szerint a 2024-es évben Németországban 75,7 ezer tonna gombát takarítottak be - ez a mennyiség 2,7%-kal kevesebb, mint 2023-ban, de 5,7%-kal több, mint a 2014 és 2023 közötti tízéves időszak átlaga. A kistermelőket is beleszámítva 2024-ben a legalább 0,1 hektár termőterülettel rendelkező gazdaságokban az ehető gomba teljes betakarított mennyisége 77 700 tonna volt. Az étkezési gombatermelés legnagyobb részét a fehér csiperke (champignon) tette ki, részesedése 97,5% volt. A fennmaradó mennyiségben a legjelentősebb fajok a laskagomba és a shiitake voltak. Az ehető gombák 11,7 %-a (9100 tonna) származott biogazdaságokból - írja a FruitVeB.

A gombatermesztő terület a 2023. évihez képest 4,7%-kal, 341 hektárra csökkent 2024-ben. Ez azonban még mindig 6,6 %-kal meghaladta a 2014 és 2023 közötti tízéves átlagot. A kistermelőket is beleszámítva összesen 355 hektár volt a termőterület, amelynek 13,8%-án folytattak bio (ökológiai) termesztést. Németország legjelentősebb gombatermesztő szövetségi államai a korábbi évekhez hasonlóan 2024-ben is Alsó-Szászország (194 hektár) és Észak-Rajna-Vesztfália (77 hektár) voltak.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
gomba, kistermelő, betakarítás, németország, termőterület, hektár, tonna, gombatermesztés, gombatermesztő, gombatermés,