Májusban ismét AgroFood 2025 és AgroFuture 2025 konferencia!
Május 20-án a hazai élelmiszeripart érintő legfontosabb témák lesznek terítéken a Portfolio AgroFood 2025 konferencián, május 21-én a Portfolio AgroFuture 2025 konferencián pedig a mezőgazdasági fenntarthatóság és innováció lesz kulcsszerepben.
AGROBÉRLETTEL most az egyik konferenciára 50% kedvezménnyel regisztrálhat!
Kistermelők és fiatal gazdák 50% kedvezménnyel regisztrálhatnak a rendezvényre!
A Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara szóvivője, Jana Holéciová szerint a tejellátás bizonytalansága a járványhelyzet alakulásától függ. A bakai tejüzemben már kimutatták a fertőzést, amely a tejkínálat harmadának kiesését okozta. A szlovák boltokban tapasztalható roham a napokban fokozódhat, miután a járvány tovább terjedt és megjelent az Erdőháti Plavecký Štvrtok (Detrekőcsütörtök) melletti egyik farmon. Ez az eddigi legnagyobb érintett marhatelep, ami egyben Szlovákia egyik legnagyobb tejgazdasága is – írja a Napunk. Azzal pedig, hogy újabb kitörés tapasztalható Szlovákiában a fogyasztói árak is megemelkedhetnek, amíg újra stabilizálódik a piac.
Stabil a magyar tejpiac?
Januárban egyébként idehaza is megduplázódott a szlovák tejimport, az előző év első hónapjához viszonyított növekedés minden folyadéktej-kategóriában jellemző volt. A szlovák tej megjelenése a magyarországi áruházak polcain nem újdonság, hiszen tavaly nyár óta láthatjuk ezeket az import termékeket a boltokban.
Itthon a fogyasztói folyadéktej piac 90-95 százaléka Magyarországon kerül előállításra. Ha a tavalyi 50 ezer tonnányi import kiesne, azt a hazai tejipar rövid időn belül le tudná gyártani
– mondta a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezetője az Agrárszektornak.
Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon, 2025 februárjában a nyerstej országos termelői átlagára 208,55 forint/kilogramm volt. A zsírtartalom 0,02 százalékpontos romlása és a fehérjetartalom stagnálása, valamint az alapár 1 százalékos növekedése mellett a nyerstej átlagára 1 százalékkal emelkedett 2025 februárjában a 2025. januárihoz képest, és 27 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát.
A nyerstej kiviteli ára 196,46 forint/kilogramm volt 2025 februárjában, az előző havihoz képest 1 százalékkal csökkent, míg az előző év azonos hónapjához viszonyítva 26 százalékkal nőtt. Az AKI PÁIR adatai szerint a nyerstej kiszállítása 15 százalékkal csökkent 2025 februárjában az előző év azonos hónapjához viszonyítva.
Kell-e aggódnunk a tejfogyasztás miatt?
Harcz Zoltán arról is beszélt lapunknak, hogy a magyar vásárlóknak nem kell aggódniuk azon, hogy a vírus hatására megemelkednek a tejárak. Elmondta, hogy a nyerstej piacán a tejek nagyobb része hosszú távú írásos szerződések alapján cserél gazdát, ezen tejek árát jelenleg a járványtól független tényezők határozzák meg. Hozzátette, hogy Magyarországon a tejüzemek az eddigieknél is magasabb szintre emelték a higiéniai kritériumokat.
A tejfeldolgozók mindig is maximálisan odafigyeltek a nyers tejre, a higiéniára, a technológiai fegyelemre. Ezekben a hetekben tovább fokozták a szigort, együttműködve tejtermelő partnereikkel és még inkább előtérbe került a sofőr mozgásának korlátozása, a sofőrök és tejátvételi munkatársak kézmosása, valamint az alváz és tejtermelőktől érkező tej minták fertőtlenítése.
A szakember elmondta, hogy a mostani járványtól függetlenül tény, hogy a nyers tej fogyasztás előtti felforralása -tejiparban a pasztőrözése- a legbiztonságosabb, leghatékonyabb megoldás, mivel a forralás, illetve a pasztőrözés hőmérsékletén a betegséget okozó vírusok elpusztulnak.
A kiskereskedelemben kapható UHT, ESL vagy pasztőrözött tejek mind megkapják a vírust elpusztító 72 °C fokos kezelést, sőt annak dupláját is (ESL, UHT), így biztonsággal fogyaszthatóak.
Az elmúlt években egyre nagyobb teret hódítottak maguknak a különböző növényi italok, de Harcz Zoltán szerint a két kategória, vagyis az állati eredetű tej és a növényi ital vélhetően békében elfér a boltok polcain. Hozzátette, fontos, hogy véletlen vagy szándékos, a fogyasztókat félrevezető tisztességtelen gyakorlatokat meg kell gátolni, ugyanis a növényi ital nem tej, nem helyettesíti, és nem is alternatívája annak.
A szakember arról is beszélt, hogy a tejet is érintő árrésstop nagy veszteséget okoz jelenleg a kiskereskedelemnek. Hozzátette, a rendelkezések alapvetően a kiskereskedőkre vonatkoznak, azonban a tejiparnak továbbra is az a feladata, hogy kiszolgája a kis- és nagykereskedelmet.
A feldolgozóknak és a kiskereskedelmi láncoknak egymástól teljesen függetlenül kell megállapodniuk a szállítás feltételeiről, például az átadói árról, a mennyiségekről és egyéb kondíciókról.