Fontos változás élesedik az élelmiszeriparban április 23-tól

Fontos változás élesedik az élelmiszeriparban április 23-tól

agrarszektor.hu2025. április 10. 08:11

Megjelent a Bizottság (EU) 2025/652 rendelete az 1333/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendeletnek és a 231/2012/EU bizottsági rendeletnek a Yarrowia lipolytica felhasználásával, fermentáció útján előállított szteviol-glikozidok felhasználása tekintetében történő módosításáról. A három különböző gyártási eljárással nyert, a sztéviából (E 960a) származó, az enzimesen előállított (E 960c) és a glikozilált (E 960d) szteviol-glikozidok, élelmiszer-adalékanyagként jelenleg is engedélyezettek. Az említett adalékanyagok együttesen vannak szabályozva, szteviol-egyenértékben kifejezett felső határértékekkel.

A rendelet módosítása kitér az új gyártási módszer, a Yarrowia lipolytica nevű élesztőtörzs segítségével, fermentációval előállított rebaudiozid M felhasználásának engedélyezésére, melynek adalékanyag kódja, fermentáció útján nyert szteviol-glikozidok E 960b. Az EFSA értékelése alapján az új típusú rebaudiozid M a javasolt felhasználás és mennyiség mellett nem jelent egészségügyi kockázatot, így az új édesítőszer a meglévő szteviol-glikozidokkal (E 960a, 960c, 960d) azonos élelmiszerekben és azonos mennyiségben használható - írja a NAK.

A Hatóság úgy ítélte meg, hogy ez az előállítási módszer az egyéb szteviol-glikozidokban esetlegesen jelen lévő szennyeződésektől eltérő szennyeződéseket eredményezhet, ezért a rebaudiozid M előállítási eljárása során előállított élelmiszer-adalékanyagra vonatkozóan külön specifikációkra van szükség. A módosított rendelet a 2025.04.23-ai hatályba lépését követően teljes egészében kötelező és közvetlenül alkalmazandó valamennyi tagállamban.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
élelmiszer, élelmiszeripar, rendelet, élelmiszerbiztonság, élelmiszerhigiénia, élelmiszerárak, élelmiszervásárlás, nak, adalékanyag, módszer, adalék,