Itt az igazság a húsvéti élelmiszerekről: razziázott a Nébih

agrarszektor.hu2025. április 17. 12:29

Lezárult a tavaszi szezonális ellenőrzés első szakasza. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálásával a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek hatósági ellenőrei több mint 260 ellenőrzést tartottak élelmiszer-előállítóknál és alkoholos italt forgalmazóknál. Eddig 4 esetben figyelmeztetésre, 2 alkalommal pedig az előállítói tevékenység korlátozására került sor. Továbbá 15 bírság kiszabása van folyamatban, összesen 1,6 millió forint értékben. A tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés második szakasza április 18-ig tart. 

A 2025-ös tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzéseket március 24. és április 18. között végzik a szakemberek csaknem az egész országban. Az akció keretében a húsvéti hagyományokhoz kapcsolódó, népszerű termékekre fókuszálva többek között sonkákat, húsvéti édességeket, kalácsokat, étkezési tojásokat és borokat vizsgálnak - írja a Nébih. Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatáskörben eljáró kormányhivatalok és a járási hivatalok ellenőrei az első időszakban összesen 268 ellenőrzést végeztek, melyre 83 húskészítmény, 77 sütőipari, 38 édesipari előállítónál és 42 tojáscsomagoló létesítményben került sor, valamint 28 helyen a borászati termékek forgalmazását vizsgálták. Az élelmiszer-előállítóknál a szakemberek 26 tételt, több mint 300 kg élelmiszert vontak ki a forgalomból, melyek nagy része lejárt alapanyag volt, de találtak néhány nem nyomon-követhető sonka és füstölt húskészítmény tételt is.

A kalácsok esetében a Magyar Élelmiszerkönyvben és a gyártmánylapban rögzített minimális zsírtartalmat ellenőrizték, két foszlós kalács az előírtnál alacsonyabb zsírtartalommal rendelkezett. A húsvéti sonkákból és egyéb húskészítményekből a sótartalom és a mikrobiológiai paraméterek (Salmonella, Listeria monocytogenes) vizsgálata céljából vettek mintát; eddig három sonka, valamint három „comb” vagy „lapocka” megnevezésű termék az előírtnál magasabb sótartalmú volt.

A tojáscsomagolók ellenőrzése során 28 étkezési tojás mintavétele történt, melyek mikrobiológiai vizsgálata során Salmonella jelenlétét nem mutatták ki. A külföldi borok és gyöngyözőborok ellenőrzése kedvező eredménnyel zárult az első szakaszban. A felügyelők rendben találták a forgalmazáshoz szükséges dokumentumokat, és a vizsgált termékek között érzékszervi hiba miatt fogyasztásra alkalmatlan tétel sem akadt.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
bor, élelmiszer, hús, tojás, sonka, ellenőrzés, nébih, húsvét, csokoládé, édesség, húskészítmény, élelmiszer-előállító,