Új paradicsom tör be a magyar üzletekbe: te kipóbálnád?

agrarszektor.hu2025. április 22. 12:27

A korábbi évekhez hasonlóan idén is nagy munkába fogott az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) csapata, hogy májusban bio paradicsompalánták kerülhessenek a vásárlókhoz. A Föld napján egy új tájfajtával üzennek a biológiai sokféleség megőrzéséért. Kutatótevékenységük egyik eredményeként, immáron hetedik éve munkálkodnak azon, hogy minél több hobbikertész és háztáji gazdálkodó ültethesse el kertjében a méltán népszerű, hazai tájfajta paradicsompalántákat. Most azoknak is érdemes résen lenni, akik a korábbi években vásárolt palántákból magot fogva már a saját tájfajtáikat termesztik a kertben, ugyanis idén új fajta palánta kerül az üzletek polcaira: a Herencsényi tájfajta paradicsom.

Nincs is jobb annál, mint amikor a kiskertben frissen szedett, illatos paradicsomot ehetünk a reggeli szendvics vagy rántotta mellé. Ugyanakkor az elmúlt években egyre nagyobb divatja lett a házi paradicsomlevek és szószok, vagy akár a házi ketchup készítésének is, amihez érdemes a szaporább, nagyobb termésű fajtákat beszerezni. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet immáron hetedik éve működik együtt a Lidl Magyarország áruházlánccal annak érdekében, hogy a hazai tájfajta paradicsompalánták minél szélesebb körben elérhetőek legyenek. Idén a Nemzeti Fajtajegyzékbe újonnan felvett Herencsényi, befőző típusú tájfajta paradicsom is felkerül az áruházlánc polcaira - írja közleményében az ÖMKi.

A közönségkedvenc koktél sem maradhat el

A zsámboki Orsiherba Biokert március óta neveli és gondozza a májusban polcokra kerülő biopalántákat, így a Herencsényi mellett az évről évre nagy közönségkedvenc Máriapócsi koktél tájfajtát is, hogy minden vásárló a szívének kedves növényt vihesse haza a kertjébe. A népszerű, folytonnövő koktélparadicsom a kert ideális lakója. Erős szára és gyors növekedése, gombabetegségekkel szembeni kiváló toleranciája és folyamatos termésérése a kezdő kertészeknek is garantált sikerélményt nyújt. Koktél méretű bogyói miatt friss fogyasztásra ajánlott. A fajta üde, fiatalosan telt édességével, finom illatával és tetszetős alakjával az egyik kiemelt alapanyaga lehet a nyári és őszi ételeknek.

Hogyan neveld a Herencsényi tájfajtát?

Akár másfél-két méter magasra is megnövő, középerős növekedésű fajta, a növény erős szárai folyamatosan képzik a hónaljhajtásokat az érés kezdetéig. Mivel a termés átlagos súlya elérheti akár a fél kilogrammot is, így érdemes a növényt támrendszerre vezetni és két szárra metszeni. A fejlett palánták kiültetésétől számítva a virágzás június közepére-végére esik, majd az érés kezdete szabadföldön július végére, főérése augusztus közepére tehető. A növény gondozásánál figyelni kell a megfelelő környezeti feltételekre, ellenkező esetben a növény a virágokat elrúghatja. A termés lapított gömb alakú, nagy méretű, vékony héj jellemzi, amely egyrészt ideálissá teszi a befőzéshez, ugyanakkor könnyen el is repedhet. Száraz időben a repedések beforrnak és nem okoznak gondot a paradicsom felhasználásánál, nedves időjárásban viszont érdemes figyelni, mert a megrepedt bogyó gyorsan rothadásnak indulhat.

A sokszínűség harapható

Kultúrnövényeink, genetikai változatosságuk elvesztésével párhuzamosan, sérülékennyé válnak az éghajlatváltozás egyre szélsőségesebb és kiszámíthatatlanabb hatásaival szemben. A tájfajták, melyek természetes és emberi szelekció útján létrejött populációk, sokszínűségükkel lehetővé teszik az alkalmazkodást a folyamatosan változó környezethez, időjáráshoz és piaci igényekhez. Genetikai erőforrást jelentenek egy jövőállóbb, helyi adottságokhoz igazodó, a gazdák függetlenségét biztosító, fenntartható mezőgazdasági modell megvalósításához, és nem utolsó sorban a gasztronómiai kínálat és a mindennapi étrend gazdagításához is hozzájárulnak.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
növény, időjárás, paradicsom, ültetés, paradicsomtermesztés, gondozás, palánta, tájfajta, kiültetés, biológiai-sokféleség, paradicsomtermelés,