Már a pékárukban is ott lehet a rovarpor: kiadta az engedélyt az EU

agrarszektor.hu2025. április 28. 11:28

A Szlovák Malomipari Szövetség csatlakozott a hazai pékek kezdeményezéséhez, és elutasítja a rovarok felhasználását a lisztekben és péktermékekben, annak ellenére, hogy az Európai Unió engedélyezte ezt a gyakorlatot - közölte az Infostart.

A Szlovák Malomipari Szövetség bejelentette, hogy tagjai nem fognak rovarokat adni termékeikhez, ezzel támogatva a Szlovákiai Pékek, Cukrászok és Tésztagyártók Szövetségének korábbi állásfoglalását. A pékszövetség, amely 520 tagot számlál és jelentős szerepet játszik az ország kenyérellátásában, már márciusban elutasította a rovarok, köztük a lisztkukacok felhasználását a péktermékekben. Milan Lapšanský, a Malomipari Szövetség főtitkára kiemelte a hagyományok fontosságát:

Szlovákia területén több ezer éves hagyománya van a búza és más gabonafélék termesztésének és feldolgozásának. A malmok egykor minden nagyobb folyónál jelen voltak, és az itt élők soha nem folyamodtak rovaralapú táplálkozáshoz, amely a délkelet-ázsiai régióra jellemző. Ezért nem látunk okot arra, hogy a szlovák lisztbe féreglárvákat, szöcskéket vagy tücsköket keverjünk.

Az Európai Unió engedélyezte a lisztbogár élelmiszerként történő felhasználását különböző termékekben, beleértve a liszteket, pékárukat, kekszeket, energia szeleteket és sajtokat. A szabályozás szerint a lisztekben a rovarpor mennyisége akár 20 százalékot is elérhet. Lapšanský szerint az Európai Bizottság további kérelmeket is kapott más rovarfajok, például az alombogár, a rövid szárnyú tücsök, a házi tücsök és a vándorsáska élelmiszeripari felhasználására.

A szlovák lisztből készült kenyér a szlovák vendégszeretet szimbóluma. Ezért csatlakozunk a Pékek, Cukrászok és Tésztagyártók Szövetségének kezdeményezéséhez, hogy ne használjunk rovar alapú nyersanyagokat a szlovák termékek gyártásában

 – hangsúlyozta a főtitkár. Lapšanský aggodalmát fejezte ki a rovarfogyasztás hosszú távú hatásainak ismeretlensége miatt is. Rámutatott, hogy az Európai Unió a világ legnagyobb élelmiszerexportőreként nem küzd fehérjehiánnyal, és az agrárszektor jelentős fejlődésen megy keresztül a digitalizáció és ökológiai fejlesztések terén.

Nem akarjuk, hogy a szlovák gyerekek csak rovarokkal dúsított lisztet ismerjenek. Szeretnénk megőrizni a szlovák hagyományokat, a tiszta gabonából készült kiváló minőségű lisztet. A fogyasztók biztosak lehetnek abban, hogy a szlovák malmokból származó liszt vásárlásával valódi minőséget fogyasztanak

- zárta gondolatait a Szlovák Malomipari Szövetség főtitkára.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
gabona, export, liszt, szlovákia, pékség, malom, malomipar, rovar, fehérje, digitalizáció, pékáru, rovarfehérje, gabonaféle,