Májusban ismét AgroFood 2025 és AgroFuture 2025 konferencia!
Május 20-án a hazai élelmiszeripart érintő legfontosabb témák lesznek terítéken a Portfolio AgroFood 2025 konferencián, május 21-én a Portfolio AgroFuture 2025 konferencián pedig a mezőgazdasági fenntarthatóság és innováció lesz kulcsszerepben.
AGROBÉRLETTEL most az egyik konferenciára 50% kedvezménnyel regisztrálhat!
Mezőgazdasági termelők és fiatal gazdák fix 30 000 Ft-ért regisztrálhatnak!
NAK-tagok és NAK-szaktanácsadók 35% kedvezménnyel regisztrálhatnak!
Az American Journal of Preventive Medicine folyóiratban publikált kutatás eredményei szerint minden 10 százalékos növekedés az ultrafeldolgozott élelmiszerek (UPF) - például kenyér, sütemények és készételek - fogyasztásában 3 százalékkal emeli a 75 éves kor előtti elhalálozás kockázatát. A vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy egyes országokban a korai halálozások akár hetedét is ezek a termékek okozhatják.
A nyolc országra kiterjedő elemzés kimutatta, hogy az Egyesült Államokban évente 124 107, míg Angliában 17 781 korai haláleset hozható összefüggésbe az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásával. Eduardo Augusto Fernandes Nilson, a brazil Oswaldo Cruz Alapítvány tudósa, a tanulmány vezető kutatója szerint nemcsak a magas zsír-, só- és cukortartalom káros, hanem az édesítőszerek és ízesítők is negatívan befolyásolják az egészséget. A szakemberek egyértelmű összefüggést találtak az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása és a bármilyen okból bekövetkező halálozás között. Az adatok szerint Kolumbiában, Brazíliában és Chilében a korai halálozások 4-6 százaléka tulajdonítható az UPF-fogyasztásnak, míg ez az arány Kanadában 10,9 százalék, az USA-ban 13,7 százalék, Angliában pedig 13,8 százalék - ez utóbbi a legmagasabb a vizsgált országok között.
A mortalitási ráták azokban az országokban a legmagasabbak, ahol a lakosság energiabevitelének legnagyobb hányada ultrafeldolgozott élelmiszerekből származik. Angliában ez az arány 53,4 százalék, míg az Egyesült Államokban még ennél is magasabb: 54,5 százalék.
A tanulmány készítői határozott intézkedéseket sürgetnek világszerte, beleértve az élelmiszer-marketing szigorúbb szabályozását, az oktatási és munkahelyi környezetben árusított élelmiszerek ellenőrzését, valamint az ultrafeldolgozott termékek adóztatását a fogyasztás visszaszorítása érdekében. Az eredmények tovább erősítik a korábbi kutatások megállapításait, amelyek kapcsolatot mutattak ki az UPF-fogyasztás és bizonyos betegségek - például rák és szívbetegségek - magasabb kockázata, valamint a 75 éves kor előtti elhalálozás megnövekedett valószínűsége között. A kutatók azonban hangsúlyozzák, hogy csak korrelációt találtak, nem pedig ok-okozati összefüggést.
A szakemberek emlékeztetnek egy tavaly a British Medical Journalben közzétett amerikai kutatásra, amely szerint azoknál, akik a legtöbb ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztják, összességében 4 százalékkal magasabb a halálozás kockázata, és 9 százalékkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy nem rákban vagy szívbetegségben halnak meg. Ez a vizsgálat a feldolgozott húst, a cukrot és az ultrafeldolgozott reggeli ételeket, például a gabonapelyheket azonosította a legkárosabb UPF-termékekként.