Sokan esznek ilyen élelmiszereket: nem is tudják, milyen károsak lehetnek

Sokan esznek ilyen élelmiszereket: nem is tudják, milyen károsak lehetnek

agrarszektor.hu
Egy új nemzetközi tanulmány szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása jelentősen növeli a korai halálozás kockázatát, ami alapján a kutatók szigorúbb szabályozást és adóztatást sürgetnek - írta meg a Portfolio.

Májusban ismét AgroFood 2025 és AgroFuture 2025 konferencia! 

Május 20-án a hazai élelmiszeripart érintő legfontosabb témák lesznek terítéken a Portfolio AgroFood 2025 konferencián, május 21-én a Portfolio AgroFuture 2025 konferencián pedig a mezőgazdasági fenntarthatóság és innováció lesz kulcsszerepben.

AGROBÉRLETTEL most az egyik konferenciára 50% kedvezménnyel regisztrálhat!

Mezőgazdasági termelők és fiatal gazdák fix 30 000 Ft-ért regisztrálhatnak!

NAK-tagok és NAK-szaktanácsadók 35% kedvezménnyel regisztrálhatnak!

Az American Journal of Preventive Medicine folyóiratban publikált kutatás eredményei szerint minden 10 százalékos növekedés az ultrafeldolgozott élelmiszerek (UPF) - például kenyér, sütemények és készételek - fogyasztásában 3 százalékkal emeli a 75 éves kor előtti elhalálozás kockázatát. A vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy egyes országokban a korai halálozások akár hetedét is ezek a termékek okozhatják.

A nyolc országra kiterjedő elemzés kimutatta, hogy az Egyesült Államokban évente 124 107, míg Angliában 17 781 korai haláleset hozható összefüggésbe az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásával. Eduardo Augusto Fernandes Nilson, a brazil Oswaldo Cruz Alapítvány tudósa, a tanulmány vezető kutatója szerint nemcsak a magas zsír-, só- és cukortartalom káros, hanem az édesítőszerek és ízesítők is negatívan befolyásolják az egészséget. A szakemberek egyértelmű összefüggést találtak az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása és a bármilyen okból bekövetkező halálozás között. Az adatok szerint Kolumbiában, Brazíliában és Chilében a korai halálozások 4-6 százaléka tulajdonítható az UPF-fogyasztásnak, míg ez az arány Kanadában 10,9 százalék, az USA-ban 13,7 százalék, Angliában pedig 13,8 százalék - ez utóbbi a legmagasabb a vizsgált országok között.

A tanulmány készítői határozott intézkedéseket sürgetnek világszerte, beleértve az élelmiszer-marketing szigorúbb szabályozását, az oktatási és munkahelyi környezetben árusított élelmiszerek ellenőrzését, valamint az ultrafeldolgozott termékek adóztatását a fogyasztás visszaszorítása érdekében. Az eredmények tovább erősítik a korábbi kutatások megállapításait, amelyek kapcsolatot mutattak ki az UPF-fogyasztás és bizonyos betegségek - például rák és szívbetegségek - magasabb kockázata, valamint a 75 éves kor előtti elhalálozás megnövekedett valószínűsége között. A kutatók azonban hangsúlyozzák, hogy csak korrelációt találtak, nem pedig ok-okozati összefüggést.

A szakemberek emlékeztetnek egy tavaly a British Medical Journalben közzétett amerikai kutatásra, amely szerint azoknál, akik a legtöbb ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztják, összességében 4 százalékkal magasabb a halálozás kockázata, és 9 százalékkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy nem rákban vagy szívbetegségben halnak meg. Ez a vizsgálat a feldolgozott húst, a cukrot és az ultrafeldolgozott reggeli ételeket, például a gabonapelyheket azonosította a legkárosabb UPF-termékekként.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2025
Fenntarthatósági követelmények az agráriumban.
AgroFood 2025
Élelmiszeripari körkép a hazai agráriumban.
Agrárium 2025
Hamarosan újra együtt az agrárszakma!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2025. április 29. 13:59