Braunmüller Lajos • 2023. október 2. 16:17
A tudományra, az innovációra és nem egy esetben a helyi tudásra, a kreativitásra alapulva kell átformálni a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart annak érdekében, hogy fenntarthatóbb, igazságosabb és hatékonyabban működjön – hangzott el az Európai és Közép-Ázsiai Tudományos és Innovációs Hét megnyitó eseményén. A rendezvény az ENSZ mezőgazdasági és élelmezési szervezete, a FAO 2023. évi tudományos és innovációs fórumának része, amely igazodik az Élelmezési Világfórum "Az agrár-élelmiszeripari rendszerek átalakítása felgyorsítja az éghajlatváltozás elleni fellépést" témájához.
A tudomány, az innováció területét egyre kevésbé lehet elválasztani a magánszektortól, amely ráadásul új megközelítéssel képes kezeli a régi, meglévő problémákat is. Az elmúlt évek innovációs lépései is mindinkább a magánszektortól származnak – hangzott el az eseményen. A fejlődés folyamatában pedig a tudomány és bizonyítékalapú döntéshozatal egyre inkább előtérbe kerül.
Egy hét az agrártudásról
Az esemény apropója az Európai és Közép-Ázsiai Tudományos és Innovációs Hét, amelyet a FAO szervezésében Budapesten tartanak október 2-a és 5-e között. A FAO célja, hogy ezen a rendezvényen a kormányok, kutatóintézetek, civil társadalmi szervezetek és a magánszektor számára platformot biztosítson a tudomány, a kutatás, az innováció, valamint a politika és a szakpolitika közötti kapcsolódási mechanizmusok integrációjának szükségleteivel, hiányosságaival és lehetőségeivel kapcsolatos tapasztalatok megvitatására és megosztására.
Mindezt azzal a céllal teszik, hogy felgyorsítsák az átalakulást a fenntarthatóbb, inkluzívabb és ellenállóbb agrár-élelmiszeripari rendszerek felé Európában és Közép-Ázsiában.
Stratégiai célok
Mindez kapcsolódik a FAO 2022-31-es stratégiájához is. A FAO 2022-ben jóváhagyott első tudományos és innovációs stratégiája megteremti az alapokat a tudomány és az innováció használatának fokozásához a FAO technikai beavatkozásaiban és normatív iránymutatásaiban.
A program célja, hogy a tudomány és az innováció révén megerősítse a FAO kapacitásait a stratégiai keret végrehajtásának támogatása és a fenntartható fejlődési célok elérése érdekében.
Ez a stratégia kiegészíti a FAO éghajlatváltozással kapcsolatos stratégiáját, a FAO magánszektor bevonására vonatkozó stratégiáját és a biológiai sokféleségnek a mezőgazdasági ágazatokban való érvényesítésére vonatkozó FAO-stratégiát is, szervesen kapcsolódva azokhoz.
A technológia, az innováció és az adatok keretén belül a programozási beavatkozások gyorsítóinak tekinthetők. Ennek középpontjában az agrár-élelmiszeripari rendszerek átalakítása áll, hogy azok hatékonyabbá, rugalmasabbá és fenntarthatóbbá váljanak a jobb termelés, a megfelelő táplálkozás és jobb környezet elérése érdekében.
Cél az ellenállóbb agrárium
Az eseményen elhangzott: a tudományalapú megközelítések és innovációk, beleértve a helyi tudásra támaszkodó megközelítéseket is, komoly lehetőségeket rejtenek az agrár-ökoszisztémák ellenálló képességének javításában. Ennek révén jobban reagálhatnak a többszörös válságokra, valamint igazságosabb és környezetbarátabb agrár-élelmiszeripari rendszerek létrejötte is lehetővé válik.
A FAO globális tevékenységének része az európai és közép-ázsiai térségre vonatkozó regionális cselekvési terve is. Az európai és közép-ázsiai agrár-élelmiszeripari rendszerek előtt álló összetett kihívások megoldásához a tudomány, a technológia és az innováció hasznosítására van szükség.