1,5 millió hektáron odalett a termés Magyarországon: nincs mese, lépni kell

1,5 millió hektáron odalett a termés Magyarországon: nincs mese, lépni kell

agrarszektor.hu
Október 16-a az Élelmezési Világnap, amelyet az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO hívott életre 1980-ban. Idén a világnap a víz, annak szerepe az élelmiszertermelés során, valamint a vízfelhasználás volt az esemény fókuszában. A szakemberek szerint a jövőben kormányzati, közösségi és egyéni szinten is tenni kell majd a vízfelhasználás optimalizálásáért és a pazarlás visszaszorításáért, amely így az élelmiszerpazarlást is csökkenteni fogja. A mai napon indul el továbbá a FAO és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület adománykonvoja is, amely 50 tonna élelmiszert szállít majd el rászoruló családok megsegítésére.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2023-ban a víz és a vízhasználat került az Élelmezési Világnap fókuszába. Nabil Gangi, a FAO regionális hivatalának ideiglenes ügyvivője elmondta, hogy a víz egy nélkülözhetetlen természeti erőforrás, ami alapvető fontosságú az emberi élethez. A szakember szerint éppen ezért kell beszélni arról, hogy a víz milyen szerepet játszik az élelmezésben, az élelmiszerbiztonságban. Nabil Gangi beszélt arról is, hogy a megtermelt élelmiszer mintegy harmada a kukában végzi, miközben a Föld lakosságának 30%-a éhezik. A FAO fő célkitűzése az éhezés megszüntetés, a jobb élelmiszertermelés, a jobb táplálkozás és a jobb környezet megteremtésével.

Mit lehet tenni a klímaváltozás, háborúk, konfliktusok, migráció korában, amelyek mind-mind befolyással vannak az élelmiszertermelésre? Meg kell nézni, hogy mit lehet tenni kormányzati szinten, a közösségek szintjén és az egyén szintjén - mondta a FAO regionális hivatalának ideiglenes ügyvivője. Nabil Gangi szerint kormányzati szinten az öntözés fejlesztése, közösségi szinten a vízhasználat optimalizálása és a megfelelő vízszükséglet biztosítása, egyéni szinten pedig a nagyobb odafigyelés lehet a megoldás, ami megnyilvánulhat olyan vállalásokban, mint a szezonális gyümölcsök fogyasztása, valamint a kisebb vízigényű hüvelyesek termesztése és fogyasztása.

Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára elmondta, hogy az Élelmezési Világnap 1979-ben a magyar agrárminiszer javaslatára került be a FAO-ba, és 1980 óta tartják meg hivatalosan. A szakember beszélt arról is, hogy a mezőgazdasági termelés nemcsak kihívás, de a megoldás is. Juhász Anikó emlékeztetett, hogy Magyarország és Európa 2022-ben az évszázad aszályát élte át, hazánkban 5 millióból 1,5 millió hektáron teljesen megsemmisült a termés, de a többi terület is megérezte a szárazságot. Az élelmezés egyik legfontosabb alapja pedig a rendelkezésre álló víz. Magyarország jó minőségű vízkészlettel rendelkezik, éppen ezért a vízgazdálkodás legfontosabb feladata a víz megtartása az országban.

A helyettes államtitkár szerint a következő nagy időszak egyik legfontosabb feladataként az öntözéses gazdálkodás fejlesztése. Mint mondta, a beruházások elindításához a terveknek a jövőben átfogó elemzéseket és víztakarékos megoldásokat kell tartalmaznia. Juhász Anikó kiemelte, hogy a fenntartható vízhasználat mellett legalább ilyen fontos a fenntartható földhasználat, a talaj megőrzése. Az egyre inkább elterjedő precíziós technológiák pedig óriási segítséget nyújthatnak a talajmegóvó gazdálkodásban és az átgondolt vízfelhasználásban.

Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke elmondta, hogy az élelmiszerpazarlásnak van köze a vízhasználathoz is: a megtermelt, de el nem fogyasztott élelmiszer az valójában elpazarolt erőforrásokat jelent. Mint mondta, éppen ezért fontos, hogy megjelenjenek az élelmezésben azok az élelmiszerek, amelyek csökkentett és átgondolt vízfelhasználással készüljenek. A szakember emellett beszélt az idén 18. alkalommal elinduló adománykonvojról, amely 50 tonna élelmiszert fog elszállítani, mintegy 75 millió forint értékben, és amiből a Magyar Élelmiszerbank munkatársai 13 ezer élelmiszercsomagot fognak majd összeállítani a rászorulók részére.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?