Megszólalt a klímakutató: fizetniük kell a gazdáknak

agrarszektor.hu2024. szeptember 23. 12:34

Az EU vezető klímakutatója arra figyelmeztetett, hogy a blokk nem fogja elérni az éghajlati célokat akkor, ha nem kényszeríti a mezőgazdasági szektort az üvegházhatású gázok kibocsátásának megfizetésére. A kijelentés nem meglepő, hiszen igen aggasztó, ami az Európában zajlik: ez a leggyorsabban melegedő kontinens, ráadásul súlyos áradásokat pusztítottak Közép-Európa-szerte. Az éghajlatváltozás pedig tovább súlyosbíthatja a helyzetet.

Ottmar Edenhofer, az Európai Éghajlatváltozási Tudományos Tanácsadó Testület elnöke a Financial Timesnak azt mondta, hogy tulajdonképpen lehetetlen lenne elérni az Európai Bizottság által javasolt célt, miszerint 2040-ig 90 százalékkal kell csökkenteni a kibocsátást - hacsak nem vetnek ki erre vonatkozóan adókat.

Az elmúlt 15 évben a mezőgazdasági szektor kibocsátása meglehetősen stabil maradt, miközben más ágazatok csökkentették éghajlatra gyakorolt ​​hatásukat

- mondta Edenhofer.

A mezőgazdaság az EU kibocsátásának 12 százalékát teszi ki, ennek mintegy kétharmada a hús- és tejtermékek termeléséből származik. Megjegyzendő, hogy azon kevés ágazatok egyike a mezőgazdaság az EU-ban, amely eddig elkerülte a szigorú éghajlat-szabályozást, beleértve az ágazati kibocsátáscsökkentési célokat. Részben azért, mert a gazdálkodók képesek széles körű demonstrációkat tartani. A blokk klímapolitikáját értékelő tudományos tanácsadó testület hivatalosan még nem vett részt vitában ezzel kapcsolatban, de jövőre jelentést tesznek közzé a mezőgazdasági kibocsátás-kereskedelmi rendszer modelljeiről. Edenhofer szerint a testület azt viszont már megállapította, hogy a 90 százalékos cél eléréséhez az EU-nak évente 171 megatonnányi szén-dioxid-kibocsátást kellene visszaszorítania, ami nagyjából megegyezik Hollandia és Dánia éves együttes kibocsátásával.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
mezőgazdaság, fenntarthatóság, mezőgazdasági-termelés, fenntartható-mezőgazdaság, hollandia, mezőgazdasági, üvegházhatású-gáz, szén-dioxid-kibocsátás, kibocsátás-csökkentés,