Sorra tűnnek el a növényfajok a Földről: azonnali lépéseket sürgetnek

Sorra tűnnek el a növényfajok a Földről: azonnali lépéseket sürgetnek

Farkas Alexandra
Új alapokra helyezné a természetvédelmi kezeléseket egy keretrendszer, melynek kidolgozásában egy szegedi ökológus is részt vett. Az elképzelés szerint a biológiai sokféleség egyre súlyosabb méreteket öltő csökkenését akkor lehetne hatékonyan lassítani, ha a fajok számára menedékhelyet jelentő élőhelyek kiemelt védelmére összpontosítanának a szakemberek.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

A klímaváltozás és a globális környezetátalakítás napjainkban olyan mértékű fajpusztulást okoz, amely egyre több kutató szerint a földi élővilágot sújtó hatodik kihalási hullámként értelmezhető. Az ilyen időszakokban kiemelten fontos szerepe van tehát azoknak a területeknek, ahol a fajok nagyobb biztonságban túlélhetnek.

Az ilyen területeket menedékhelynek vagy refúgiumnak hívja a szakma. Ezek ugyanis sajátos adottságaik révén hosszú időn, akár évezredeken keresztül képesek közel állandó feltételeket, pl. hűvösebb mikroklímát vagy nedvesebb talajt biztosítani a fajok populációi számára, amik így annak ellenére is fennmaradhatnak, hogy a környező tájban jelentős változások mennek végbe. Ez a fajmegőrző képesség kiemelt jelentőségű, ugyanis a különböző tájak refúgiumai számos, akár az emberiség számára is kulcsfontosságú faj fennmaradását segíthetik a jövőben

– magyarázza Bátori Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem docense, a tanulmány magyar társszerzője.

Mint mondja, Magyarországon ilyen menedékhelyeknek számítanak például a mély völgyek, a karsztterületek töbrei, az északi kitettségű hegyoldalak lejtői, az alföldi homokhátságok buckaközi mélyedései, a Nyugat-Dunántúl tőzegmohás lápjai vagy az alföldi folyókat kísérő nedvesebb talajú területek. A tőzegmohás lápok hűvös és párás mikroklímával rendelkező élőhelyei például hosszú ideje nyújtanak menedéket az olyan hidegkedvelő növényfajoknak, mint amilyen a rovaremésztő kereklevelű harmatfű is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Arra is találunk példát, hogy emberi tevékenység következtében is kialakulhatnak menedékhelyek. A Kiskunság mára felhagyott és nedvesebb talajú homokbányái például több orchideafaj számára biztosíthatják a hosszú távú túlélést az elsivatagosodás jeleit mutató tájban. Ilyen orchideafaj a mocsári sisakoskosbor és a mocsári nőszőfű is – mutat rá a szakember.

A probléma az, hogy ezek is egyre inkább ki vannak téve a klímaváltozás hatásainak. Ha viszont hatékonyabban tudnánk őket azonosítani, védeni, és ha szükséges, akkor helyreállítani, az a jövőben lényegesen csökkenthetné a kihalások mértékét és fenntarthatná a biológiai sokféleséget a klímaváltozás alatt is. Éppen ezt segíti elő az új keretrendszer, amit a külföldi ökológus kollégákkal közösen dolgoztunk ki

– emeli ki a szakember.

EZ IS ÉRDEKELHET

Úgy látjuk, hogy a korábbinál gyakorlatiasabb megközelítésre van szükség. Jelenleg a természetvédelem állandó határok által kijelölt és jogszabályok alapján védelmet élvező területeken működik. Ezek a nagyobb területek azonban nem minden esetben képesek megfelelő módon mérsékelni az extrém szárazságok, a hőhullámok vagy a tüzek kedvezőtlen hatásait. A leginkább sérülékeny tájakban tehát mielőbb azonosítani kell azokat a területeket, amelyeket legkevésbé érint az aszály és a hőmérséklet emelkedése. A legtöbb faj számára ugyanis ezek jelenthetnek esélyt a hosszú távú fennmaradáshoz, függetlenül attól, hogy védett területen belül vagy kívül fordulnak elő

– hangsúlyozza Bátori Zoltán.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hozzátette: idővel sajnos ezeknek a menedékhelyeknek is csökkenhet az ellenállóképessége, így védelmük érdekében akár emberi beavatkozásra, pl. egyes helyeken árasztásra vagy öntözésre is szükség lehet. A hazai erdős tájakban pedig nagyban segíthet az is, ha a refúgiumokban és azok környékén megőrizzük az erdőállomány lombkoronájának zártságát és a természetes erdődinamikai folyamatokat támogatjuk. Az új keretrendszer alapján ráadásul azoknak a vizes élőhelyeknek a fajmegőrző képessége is fokozható a jövőben, amelyek jelenleg semmilyen védelem alatt nem állnak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vészesen fogy a Föld vízkészlete
Fenntarthatóság

Vészesen fogy a Föld vízkészlete

Magyarország szerencsés adottságainak köszönhetően jó minőségű vízkészletekben gazdag, de fontos lenne megtartani a vizeket.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. október 9. 11:31