Komoly tárgyalások az EU-ban: mindenkire hatással lesznek a döntések

agrarszektor.hu2024. október 14. 20:01

Hazánk továbbra is elkötelezett a biológiai sokféleség megőrzése mellett, ezzel a szemlélettel képviseli Magyarország az uniót az ENSZ Biodiverzitás csúcstalálkozóján - közölte Nagy István agrárminiszter, hétfőn Luxembourgban a Környezetvédelmi Tanácsülését követően.

A tárcavezető arra emlékeztetett, hogy a magyar elnökségi ciklus során számos, a biológiai sokféleséggel kapcsolatos nemzetközi eseményre kerül sor, melyek esetében hazánk feladata az Európai Unió és tagállamai álláspontjának koordinálása és képviselete. Ebben a tekintetben kiemelkedik az egy hét múlva kezdődő, Kolumbiában megrendezésre kerülő ENSZ Biodiverzitás csúcstalálkozó. A miniszter hangsúlyozta, ma sikerült megállapodni, arról a politikai keretről, amely meghatározza majd a tárgyalásokon azt a közös uniós álláspontunkat, ami egy fontos lépést jelentett a sikeres tárgyalások irányába - írja közleményében az Agrárminisztérium.

A miniszter kitért arra is, hogy a hétfői ülés keretében vita nélküli napirendi pontként fogadták el az elsivatagosodásról, a talajdegradációról és az aszályról szóló tanácsi következtetést. Magyarország kiemelten kezeli ezt a kérdést is, hiszen a mindennapokban is azt tapasztaljuk, hogy az aszály és az elsivatagosodás egyre nagyobb globális kihívást jelent, ami szorosan kapcsolódik az éghajlatváltozáshoz, a biológiai sokféleség csökkenéséhez és a talajromláshoz is - fűzte hozzá az agrártárca vezetője. 

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
talaj, aszály, biodiverzitás, miniszter, ensz, természet, magyarország, éghajlatváltozás, sivatag, tagállam, éghajlat, biológiai-sokféleség, elsivatagosodás,