Itt a kormány nagy terve: ez vár a magyarokra 2027-ig

MTI2024. október 15. 08:13

A természet védelme nem egy szűk szakma önös érdeke, hanem mindnyájunk jövőjéről szól - mondta az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a miskolci Szeleta Parkban, ahol a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) ünnepélyes keretek között Aranyfokozatú vállalati önkéntes partnerévé fogadta az MBH Bankot.

Balczó Bertalan elmondta, hogy a 2021-től 2027-ig tartó időszakban 61 projektet fog megvalósítani a kormány a Környezeti és energiahatékonysági operatív program plusz projekten belül, ezzel 125 ezer hektáron folyhatnak majd a természeti környezet állapotát javító munkálatok mintegy 42 milliárd forintból. Megjegyezte, a 2014-ig több mint 180 projekt révén, több mint 130 ezer hektáron sikerült a természeti környezet állapotát javítani mintegy 39 milliárd forint bevonásával, 2020-ig pedig 88 projektben 37 milliárd forintból további 180 ezer hektáron.

Kiemelte: az igazgatóságok országszerte 1300 munkatárssal dolgoznak, természetvédelmi kezelői munkájuk magában foglalja a védett értékek, területek felmérését, nyilvántartását, bemutatását és fenntartását, ha szükséges helyreállítását, őrzését is. Emellett a magyar állam tulajdonában lévő 300 ezer hektárnyi területet vagyonkezelőként is gondozzák az igazgatóságok, ami lehetővé teszi számukra, hogy természetvédelmi fejlesztéseket tudjanak hatékonyan és gördülékenyen megvalósítani.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
energia, erdő, fa, bükk, fejlesztés, energiahatékonyság, természet, természetvédelem, nemzeti-park,