A települések közelében tombolhatnak az erdőtüzek: jó lesz felkészülni

agrarszektor.hu2024. október 22. 09:01

Egyes északi boreális erdőkben megháromszorozódott, globális léptékben pedig 60 százalékkal nőtt az erdőtüzek miatt a légkörbe kerülő szén-dioxid mennyisége 2001 óta – derült ki a Science folyóiratban frissen megjelent elemzésből. A megnövekedett kibocsátás szorosan összefügg a hőhullámok és aszályok gyakoribbá válásával, valamint az északi területek átlagnál gyorsabb felmelegedésével is.

A University of East Anglia kutatóinak vezetésével készült tanulmány szerint az elmúlt két évtizedben 60 százalékkal nőtt az erdőtüzekből származó szén-dioxid mennyisége, az eurázsiai és észak-amerikai boreális erdőket magában foglaló területen pedig ez az érték csaknem megháromszorozódott. Emellett nemcsak az erdőtüzek kiterjedése, hanem azok súlyossága is aggasztóan nőtt az elmúlt két évtizedben, miközben a trópusi szavannákon keletkezett tüzek esetében csökkenés tapasztalható.

Az erdőtüzek kiterjedésének és súlyosságának növekedése drámai mértékben növelte az erdőtüzekből származó szén-dioxid mennyiségét. Ezen túl a tüzek globális eloszlásában is meglepő változásokat észleltünk, amelyek elsősorban az éghajlatváltozás egyre növekvő hatásaira vezethetők vissza. Mindez óriási következményekkel jár a társadalom és a környezet számára. Munkánk megmutatja, hogy a tüzek egyre inkább ott keletkeznek, ahol nem szeretnénk – az erdőkben, ahol a legnagyobb veszélyt jelentik az emberekre és a létfontosságú széntárolókra

– hangsúlyozta az eredmények kapcsán Matthew Jones, a University of East Anglia munkatársa, a tanulmányi vezető szerzője.

Mint arra a szakértő is utalt, az erdőtelepítési és erdősítési programok éppen a szén-dioxid tárolásában és a globális felmelegedés mérséklésében töltenének be kulcsfontosságú szerepet, ennek sikerét azonban veszélyeztetik az egyre gyakoribb és súlyosabb erdőtüzek. Ezekkel a veszélyekkel szemben csak úgy oldható meg az erdei ökoszisztémák védelme, ha kordában tartjuk a fosszilis tüzelőanyagok kibocsátását és mielőbb hatékony lépéseket teszünk a zéró kibocsátás felé vezető úton.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
aszály, tűz, klímaváltozás, kibocsátás, erdősítés, felmelegedés, erdőtűz, hőhullám, szén-dioxid, globális, talaj-nedvességtartalma, tűzeset, tűzvész, tűzveszély, erdőpusztulás, erdőkezelés,