Indul az országjárás: így térhetnek át a termelők a biogazdálkodásra

agrarszektor.hu2024. október 22. 19:27

Ismeretterjesztő, országjáró körutat szervez október-novemberben az új agrártámogatási ciklus kapcsán a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft., hogy minél több termelőhöz eljuttassa az ökológiai gazdálkodáshoz kacsolódó ismereteket. Az öt helyszínen, a Biokontroll és esetenként az Agrárminisztérium előadásaival szervezett, akkreditált rendezvénysorozaton a részvétel ingyenes, csak regisztrációt igényel.

Hamarosan elérhető az ökológiai gazdálkodókat, és az ökológiai gazdálkodásra átállókat helyzetbe hozó új, ötéves támogatási program. Az új ÖKO Programmal egyfelől a kormányzat és az unió is ösztönözni szeretné az ökológiai gazdálkodás fenntartását, térnyerését, másfelől ilyen módon is kompenzálni szeretnék a biogazdák magasabb költségeit az intenzív, vegyszeres gazdálkodáshoz képest. Mint ismeretes, az unió és a kormány közös célja az ökogazdálkodással művelt termőterületek 25 %-ra emelése a teljes termőterülethez képest, ami nyilvánvalóan minden ágazati szereplőtől erőfeszítéseket igényel - vázolta a helyzetet Roszík Péter, a Biokontroll Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Mivel a biogazdálkodásra átállni komoly döntés és felelősség, természetes, sőt elvárható, hogy az érintett termelők mindezt csak megfelelő tájékozottsággal, minden információ birtokában tegyék. Ezt szolgálja országjáró körutunk, ahol a helyszínen személyesen tájékoztatjuk a termelőket, megválaszoljuk kérdéseiket, és megosztunk velük minden információt a biogazdálkodás kapcsán, amire szükségük van egy ilyen komoly döntéshez. Kollégáink október és november folyamán Kecskeméten, Nyíregyházán, Budapesten, Kaposváron és Győrben várják az érdeklődőket, a pontos helyszínek és időpontok elérhetőek a Biokontroll honlapján. A kecskeméti rendezvényre az Agrárminisztérium is delegál előadót, akinek az előadását minden helyszínen bemutatjuk.

A szervezők bíznak benne, hogy ezzel a körúttal közelebb tudják hozni, kézzelfoghatóbbá tehetik a biogazdálkodást a gazdák számára, akik így nagyobb arányban fontolják majd meg az átállást. A programsorozat szaktanácsadók számára kreditpontos képzésként is elérhető. A fenti, 25%-os vállalások teljesítése kiemelkedően fontos lenne nemcsak a hazai talajok, környezet, és a fogyasztók egészségének javítása miatt, de a globális, illetve Európai agrárium környezeti lábnyomának csökkentéséért is - írja közleményében a Biokontroll.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
támogatás, biogazdaság, agrárium, biogazdálkodás, ökológiai-gazdálkodás, termőterület, október, ökológiai-termelés, ökológiai-gazdaság,