Már a madarakban is ott a szer, ami óriási veszélyt jelenthet mindenkire

Farkas Alexandra2024. október 22. 16:28

Újabb riasztó bizonyítékok utalnak a neonikotinoidok súlyos környezeti kockázataira, a szert ugyanis baglyok, sirályok és verebek tollaiban és vérében is sikerült kimutatni, sőt az is kiderült, hogy a vándormadaraknál tájékozódási zavarokat is okoz. Ezek a felfedezések arra utalnak, hogy a neonikotinoidok miatt korántsem csak a beporzó rovarok vannak veszélyben, hanem étrendtől és élőhelytől függetlenül a madárpopulációk is.

Számtalan bizonyíték igazolta, hogy a vetőmagok csávázására használt neonikotinoidok súlyos károkat okoznak a méhek tájékozódásában, memóriájában, társas kommunikációjában, cirkadián ritmusában, termelékenységében és versenyképességében is. Bár ezek az aggasztó felfedezések európai szintű összefogást és szigorú szerhasználati szabályozást eredményeztek a beporzók védelmére, arról eddig jóval kevesebbet lehetett hallani, hogy a káros hatások miként gyűrűzhetnek tovább a tápláléklánc magasabb szintjeire.

Az Ecology Letters szaklapban megjelent átfogó elemzés szerzői most arra hívják fel a figyelmet, hogy a neonikotinoidok használatának térbeli és időbeli mintázatai, valamint a madárpopulációk csökkenése között szorosabb összefüggés lehet, mint az eddig gondolták. A jelek szerint ugyanis nemcsak azok a madarak tűnnek el a mezőgazdasági területekről, amelyeknek a csökkenő rovarállomány miatt nem jut elegendő táplálék, hanem a magevők, a bogyó- és gyümölcsevők és a ragadozók is. Ez pedig arra utalhat, hogy a neonikotinoidok a csávázott vetőmagok közvetlen elfogyasztása mellett a rovarok, halak és kisemlősök szervezetéből átkerülve, valamint a vízben és a talajban oldódva is károsíthatják a madarak egészségét.

Toll- és vérminták nyomában

A szer maradványait kimutatták már verebek, gyöngybaglyok, havasi sarlósfecskék, háromszínű csirögék, szerecsensirályok és kenti csérek tollaiban és vérében is, ami tovább erősíti azt az elképzelést, hogy a neonikotinoidok étrendtől és élőhelytől függetlenül, válogatás nélkül veszélyeztethetik a madárpopulációk fennmaradását. Bár a leggyakrabban használt neonikotinoidok lebomlásához a vízben 4,7-40,3 napra, a talajban pedig 3-1000 napra van szükség, a szer bizonyos körülmények között akár 19 évig is a talajban maradhat, így a szennyezés ilyen járulékos hatásaival mindenképpen számolni kell a jövőbeli hatásvizsgálatok esetében.

A madaraknál tapasztalt negatív hatások mind az öt vizsgált szer számlájára írhatók, így kijelenthető, hogy az imidakloprid, a tiametoxám, az acetamiprid, a klotianidin és a tiakloprid egyaránt problémás lehet. A növényvédő szermaradványok okozta egészségkárosodások ráadásul az élettér beszűkülésével és más stressztényezőkkel szinergikusan hatnak, ami tovább ronthatja a fajok vagy a populációk fennmaradásának esélyeit.

Szigorúbb tesztekre van szükség

Bár a beporzókat érintő súlyos tünetek hatására három veszélyes neonikotinoid használatát még 2018-ban az üvegházakra korlátozta az Európai Bizottság, a régión kívül még mindig széles körben alkalmazzák őket. Sőt olykor az EU-ban is akadnak kivételek, amikor vészhelyzeti engedélyek révént használják ezeket a szereket.

Nemrég ráadásul arra is fény derült, hogy az egyik még legálisan széles körben használható csávázószer, az acetamiprid más gombaölőkkel kombinálva szintén árt a beporzó rovaroknak. Nem szabad elfelejteni tehát azt sem, hogy a különféle szerek együttes környezeti jelenléte szintén rejthet még ismeretlen kockázatokat.

A kutatók szerint a fenti eredmények rendkívüli óvatosságra intenek mind a már széles körben alkalmazott, mind a bevezetés előtt álló szerek szempontjából. Frans van Alebeek, a holland Vogelbescherming madárvédelmi szervezet tisztviselője, a cikk társszerzője ennek kapcsán kiemelte:

A növényvédő szereket sokkal alaposabb és szigorúbb teszteknek kellene alávetni, hogy kiderüljenek az emberekre, állatokra és a környezetre gyakorolt lehetséges mellékhatások. Ha pedig bármilyen kétség felmerül, nem szabadna engedélyezni őket. A múltban ezen a téren már túl gyakran fordultak elő hibák.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
vetőmag, méhek, környezetszennyezés, csávázás, versenyképesség, ragadozó-madarak, szermaradvány, veszélyforrás, tájékozódás, beporzók, madárvédelem, beporzó, madarak, bagoly, vér, csávázószerek, neonikotinoidok,