Itt a magyar-pekingi megállapodás: őrület, mit tervez a két ország

MTI2024. október 25. 17:33

Együttműködési megállapodást kötött a Soproni Egyetem a Pekingi Erdészeti Egyetemmel, a két képzőhely szakértelmének és erőforrásaink kombinálásával hatékonyabb erdőgazdálkodási stratégiák kidolgozására nyílik lehetőség - tudatta a Soproni Egyetem pénteken. A megállapodást Fábián Attila és Li Csao-hu, a Pekingi Erdészeti Egyetem elnöke írta a Kínában.

A tájékoztatás szerint a két intézmény együtt tud dolgozni olyan kutatási témákban, mint az éghajlatváltozás vagy az intelligens erdőgazdálkodás. A közös kutatások célja egyebek mellett a klímaváltozásnak ellenálló erdők létrehozása lesz. A pekingi és soproni szakemberek a jövőben az erdészeti adatkezeléshez, elemzéshez és döntéshozatalhoz szükséges információs rendszerek fejlesztésével és alkalmazásával kapcsolatos projekteken is együtt dolgozhatnak.

A Pekingi Erdészeti Egyetem, amely Kína legnagyobb erdészeti oktatási intézménye, több mint húsz ország mintegy 150 egyetemével és kutatóintézetével folytat nemzetközi tudományos eszmecserét és együttműködést. A megállapodás révén a Soproni Egyetem és a hozzá tartozó Erdészeti Tudományos Intézet (ERTI) is részese lett ennek a globális hálózatnak.

A közlemény idézi Fábián Attilát, a Soproni Egyetem rektorát, aki szerint az erdőknek kiemelt szerepe van a szén-dioxid kibocsátás mérséklésében, de utóbbi káros hatásait azok sem kerülhetik el. Ahhoz, hogy megfelelően tudjuk művelni az erdőket, újfajta megközelítésre, a modern technológiák adta lehetőségek kiaknázására van szükségünk - mondta. Hozzátette: a klímamodellek készítése, a geobioinformatika, a karbon lábnyom meghatározás és a biomonitoring rendszerek vizsgálata azok a vezető témakörök, amelyekben a Soproni Egyetem és nemzetközi partnerei világszinten is jelentős előre lépést érhetnek el a tudományos életben.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
erdő, klíma, erdészet, egyetem, fejlesztés, klímaváltozás, éghajlatváltozás, szén-dioxid, nemzetközi, intézmény, ökológia,