Ilyen is van: gigabírságot szabtak ki erdőirtásért

agrarszektor.hu2024. október 27. 08:46

Brazília környezetvédelmi ügynöksége, az IBAMA 365 millió real (64 millió dollár) bírságot szabott ki szarvasmarhatelepekre és húsfeldolgozókra, köztük a világ legnagyobb vállalatára, a JBS SA-ra, amiért illegálisan kiirtott amazóniai erdőterületen neveltek vagy vásároltak szarvasmarhákat – írja a Reuters.

A végrehajtási művelet célja az Amazonas-menti erdőirtás megfékezése volt az illegálisan erdőirtott területekről származó szarvasmarhákat termelő vagy értékesítő lánc ellenőrzésével, közölte az IBAMA. A JBS ugyanakkor tagadta, hogy szarvasmarhát vásárolt volna az IBAMA által megnevezett birtokokról. Mint fogalmaztak:

Az IBAMA által megjelölt JBS-vásárlások egyike sem származott embargóval sújtott területekről.

A JBS egy közleményben hozzátette, hogy a vállalat térinformatikai megfigyelő rendszere biztosítja, hogy a vállalat nem szerez be állatokat olyan gazdaságokból, amelyek illegális erdőirtásban, őslakosok földjeinek megszállásában vagy környezetvédelmi területeken érintettek.

Számos húsfeldolgozó 2013-ban kötelezettséget vállalt az ügyészekkel, hogy nem vásárol szarvasmarhát olyan farmokról, amelyeket illegálisan irtottak ki, vagy amelyek feketelistára kerültek környezetvédelmi bűncselekmények miatt.

A JBS és több mint egy tucat másik nagy mezőgazdasági cég is vállalta, hogy 2025-ig felszámolja az erdőirtást az ellátási láncából, beleértve a közvetett beszállítókhoz kapcsolódó pusztítást, amelyek közvetítőknek adnak el, akik aztán a húscsomagolóknak adnak el.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
erdő, környezetvédelem, brazília, természetvédelem, fenntarthatóság, nagyvállalatok, dél-amerika, esőerdő,