Eltávolítanák az állatokat rengeteg területről: erdőket akarnak helyettük

agrarszektor.hu2024. november 8. 08:44

A klímaváltozás elleni küzdelem, az élelmiszertermelés és az egészséges életmód szempontjából is előnyös forgatókönyvet jelentene, ha a magasabb jövedelmű országokban 13 százalékkal csökkentenék a marhahústermelést. A felszabaduló legelőterületeken újranövekedő erdők ugyanis jelentős mennyiségű szenet köthetnének meg, amivel nemcsak a légkör terhelését csökkentenék, hanem a bolygó ökológiai egyensúlyának helyreállításához is hozzájárulnának.

Időről időre lehet arról hallani, hogy a hústermelés drasztikus visszaszorítására volna szükség ahhoz, hogy az állattenyésztéshez kapcsolódó kibocsátást csökkentetni lehessen. A Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban most megjelent elemzés szerint azonban sokat számítana az is, ha a magasabb jövedelmű országokban mindössze 13 százalékkal csökkenne a marhahústermelés – írta meg a ScienceDaily.

A tanulmány szerint mindezt úgy lehetne elérni, hogy a magasabb jövedelmű országokban lévő, alacsonyabb termőképességű legelőkön fel kellene hagyni a termeléssel. Ha ugyanis az állatállományt eltávolítanák ezekről a területekről, az ökoszisztémák visszaállhatnának természetes erdős állapotukba, a buja erdők pedig jelentős mennyiségű szenet köthetnének meg. Ezzel egyidőben az alacsonyabb jövedelmű régiókban növelni lehetne a szarvasmarhatartás hatékonyságát, ami ellensúlyozhatná a gazdagabb országok termeléscsökkenését. 

A kutatók ötletüket kiterjesztve azt is kiszámolták, hogy az összes potenciálisan erdősíthető legelőterület felszabadításával 445 gigatonna szén-dioxidot lehetne megkötni a század végére, ami több mint egy évtizednyi jelenlegi globális fosszilis tüzelőanyag-kibocsátásnak felel meg. Mindez a szakértők szerint nem helyettesíti a fosszilis tüzelőanyagok kibocsátásának csökkentésére irányuló erőfeszítéseket, ugyanakkor hatékony kiegészítője lehet az éghajlatváltozás elleni küzdelemnek.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
húsmarha, marhahús, éghajlatváltozás, húsfogyasztás, globális-felmelegedés, szén-dioxid, ökológiai-lábnyom, marhahúsfogyasztás, szén-dioxid-kibocsátás, globális-átlaghőmérséklet, húsmarhatenyésztés,