Lehullt a lepel: váratlan dolog derült ki a paradicsomról

agrarszektor.hu2024. november 12. 10:32

A Brown Egyetem biológusai jelentős áttörést értek el a paradicsom hőtűrő képességének kutatásában, amely kulcsfontosságú lehet a klímaváltozás hatásainak enyhítésében. A kutatók egyrészt sikeresen azonosították azt a növekedési fázist, amikor a paradicsom a leginkább érzékeny a szélsőséges hőségre, sőt részletesen feltárták azokat a molekuláris mechanizmusokat is, amelyek ilyen helyzetekben növelik a növények hőtűrő képességét – írta meg a ScienceDaily.

A Brown University biológusai vizsgálataik során olyan paradicsomfajtákat tanulmányoztak, amelyek a Fülöp-szigeteken, Oroszországban és Mexikóban őshonosak, és közös ismérvük, hogy a kivételesen meleg tenyészidőszakban is képesek teremni. A kutatás legfőbb kérdése az volt, hogy vajon mi teszi ezeket a fajtákat olyannyira ellenállóvá a hőséggel szemben. Ezzel a kérdéssel általánosságban már számtalan korábbi tanulmány foglalkozott, ez azonban az első, amely kimondottan a beporzás utáni eseményeknél próbált a dolgok mélyére ásni.

A hőszabályozás részleteit molekuláris és sejtszinten is megpróbáltuk feltárni. Próbáltuk azonosítani, hogy mit és hol kell javítanunk, hogy a kereskedelmi növényfajtákban ezeket célzottan alkalmazhassuk. Szeretnénk mindent megőrizni bennük, azt az egy szempontot kivéve, ami sebezhetővé teszi őket a szélsőséges hőséggel szemben

– mutatott rá Sorel V. Yimga Ouonkap, a Current Biology szaklapban közölt tanulmány egyik szerzője.

Miután erre fény derült, a kutatók a hőséggel szemben kimondottan toleráns Tamaulipas paradicsomfajtából származó pollentömlő molekuláris biológiai vizsgálatát is elvégezték, hogy pontosan meghatározzák a hőtűréssel összefüggő mechanizmusokat. Ezek pontos megismerése ugyanis lehetővé teszi, hogy a jövőben ellenállóbb paradicsomfajtákat hozzanak létre, a melegedő klímán is megőrizve azok terméshozamát. Az egyik hipotetikus forgatókönyv szerint ezt például egy olyan anyag segítségével lehetne elérni, amely az adott növény pollenjeit felkészítené a hőhullámokra. Bár ez a fajta manipuláció még messze van, a kutatók szerint egy ilyen eljárás rendkívül ígéretes lehet a jövőben.

Ha a pollentömlő növekedési fázisában az időjárás-előrejelzés alapján két hétig tartó hőségre lehet számítani, akkor a gazdálkodó használhatna egy olyan terméket a növényeken, amely megváltoztathatná a génexpressziót, hogy a pollen végső soron ellenállóbb legyen a hőséggel szemben

– vetítette előre az eredmények alapján Mark Johnson, a Brown University kutatásban részt vevő biológusa.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
terméshozam, pollen, paradicsom, klímaváltozás, beporzás, paradicsomtermesztés, felmelegedés, hőség, hőhullám, paradicsomfajta, hőstressz, paradicsomtermelés, génállomány,