agrarszektor.hu • 2025. február 18. 20:32
Az új-zélandi Fonterra tejszövetkezet új ösztönző rendszert vezet be a környezetbarát gazdálkodás támogatására. A vállalat magasabb kifizetéseket ígér azoknak a tejtermelőknek, akik csökkentik üvegházhatású gázkibocsátásukat. A kezdeményezéshez a Nestlé és a Mars is csatlakozott, bónuszokat ajánlva a jogalanyabb kibocsátású gazdaságoknak - számolt be a hírről a Reuters.
Új-Zéland teljes üvegházhatású gázkibocsátásának közel fele a mezőgazdaságból származik, főként a szarvasmarhák és juhok által kibocsátott metánból. Bár a kormány visszavett néhány mezőgazdasági szabályozást, a Fonterra továbbra is azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ra 30%-kal csökkenti a kibocsátást mintegy 8000 farmján. A Fonterra június 1-jétől a 2017/18-as alapszintnél alacsonyabb kibocsátású gazdaságoknak 1 és 5 új-zélandi cent közötti összeget fizet a várható kifizetéseken felül. A vállalat előrejelzése szerint a következő pénzügyi évben 9,50 és 10,50 új-zélandi dollár közötti összeget fizet a megvásárolt tejszárazanyag kilogrammja után.
A Mars és a Nestlé a legjobban teljesítő Fonterra tejtermelő gazdáknak ösztönző kifizetéseket fog adni. Ez várhatóan mintegy 300-350 gazdálkodónak kedvez majd, akik tej szárazanyag-kilogrammonként 10-25 új-zélandi centes kiegészítő kifizetésekben részesülnek. A két vállalat emellett új, gazdaságon belüli eszközöket is finanszíroz, amelyek segítenek a kibocsátás csökkentésében.
Andrew Flay tejtermelő, aki az Északi-sziget középső részén található gazdaságában 390 tehenet fej, elégedettségét fejezte ki az új ösztönzőkkel kapcsolatban.
A fenntarthatósági szempontot, az alacsony kibocsátást szerintem mindenkinek figyelembe kell vennie, legyen szó mezőgazdaságról, tejtermelésről vagy iparágakról.
A Mars közölte, hogy öt év alatt 27 millió dollárt fektet be a kifizetési programba és a kibocsátáscsökkentő technológiákba. A vállalat arra számít, hogy a projekt révén a 2015-ös alapszinthez képest 2030-ig több mint 150 000 tonnával csökkenti az ellátási láncban keletkező kibocsátásokat. Amanda Davies, a Mars Snacking kutatás-fejlesztésért, beszerzésért és fenntarthatóságért felelős vezetője hangsúlyozta:
Igazán elkötelezettek vagyunk amellett, hogy az üvegházhatást okozó gázok csökkentését elősegítsük. A tejtermékek nagyon fontos részét képezik ennek. Fontos számunkra, hogy a gazdákkal közösen gondolkodjunk a programokról.