FHB Termőföldindex 2011 - sajtótájékoztató

agrarszektor.hu
Szerdán zajlott az FHB Termőföldindex 2011-es publikációjáról tartott sajtótájékoztató. Az FHB Termőföldindex szolgáltatásról publikált éves áttekintésének célja változatlanul a szakmai párbeszéd és a nagyközönség földpiaci tájékozódásának elősegítése.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az FHB 2010 novemberében tette közzé először a termőföldindexet, amelyet 2010. második félévi és 2011. első félévi tranzakciós adatok alapján frissített. Az FHB termőföldindex a 2010. évi 192,1 pontos értékről 2011 első félévében 201,3-ra emelkedett.

Harmati László, az FHB vezérigazgatója elmondta, Magyarország összterületének 83 százaléka, azaz 7,8 millió hektárnyi a termőföld, ennek pedig 60 százalék van művelés alatt.

A magyar földterületeknek 2-3 százalékát teszi ki az éves tranzakció, a földpiacon tehát relatív limitált a forgalom. A hazai termőterületek 50 százaléka szántóföld, 20 százaléka erdő.

A tulajdonlásban kiemelt szerepet játszik az állam mind a földszabályozás, mind a tulajdonlás, vásárlás, értékesítés, hasznosítás és támogatások tekintetében.

A Magyarországon megvalósult tranzakciók alapján 2011. első félévi adatai alapján a termőföld átlagára 499ezer forint /hektárra nőtt a tavalyi 472 Ft/hektárhoz képest, ezen belül is leginkább a szántóföldek és az erdőterületek ára mutat növekvő tendenciát. Harmati szerint a termőföld árának emelkedése leginkább annak köszönhető, hogy a szabályozásokkal változott a földpiac, a mezőgazdasági hozamok igen kedvezően alakultak az elmúlt egy évben, a külföldiek földvásárlási moratóriumát pedig az Európai Bizottság meghosszabbította.

Úgy véli, a termőföld mindenképpen megbízható befektetésnek minősül, hiszen hozama kiszámítható, értéke pedig folyamatosan és stabilan növekszik.

A sajtótájékoztató prezentációját elérhetik itt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?