Ezekhez a százmilliárdokhoz még nem nyúlhatnak Orbánék

agrarszektor.hu
A második félévtől folyhatnak be a költségvetésbe azok a bevételek, amelyek az állami termőföldek tavalyi értékesítéséből származnak, míg az idei árverések utáni összegek az év végén, illetve 2017-ben jelentkezhetnek. A földeladások bevételei a központi költségvetés központosított bevételének minősülnek, vagyis nem a területeket értékesítő nemzeti földalapkezelő szervezethez (NFA) folynak be. Egyszerű kormánydöntés is elegendő azonban ahhoz, hogy az NFA az eladásokból származó bevételeket - amelyek csak újabb földvásárlásokra, illetve birtokpolitikai célokra fordíthatók - felhasználhassa. Az idén a földalap 2,5 milliárd forintból vehet földeket, ha azonban az állami földeladások bevételei befolynak, több százmilliárd forintja lesz erre.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nagyrészt az idei második félévtől jelentkeznek majd azok a bevételek, amelyek a 2015 év végén lebonyolított állami földértékesítésekből származnak - tájékoztatta az agrárszektor.hu-t az NFA. A most márciusban zajló újabb árverésekből várható összegek pedig még később, az év vége felé, illetve 2017-ben folyhatnak be.

A nyilvános hirdetéseken és árveréseken nyertes vevők fizetésére azért kell várni, mert be kell tartani a földforgalmi törvény, illetve az értékesítési szabályozás előírásait. A megkötött szerződéseket az elővásárlási jog gyakorlása miatt eleve hatvan napra ki kell függeszteni (nyilvánossá kell tenni), az elárverezett földeknél pedig az erdők miatti megosztás, illetve a hitelfelvételek kilencven napos ügyintézési ideje tovább nyújthatja az adásvételi folyamatot.

Bár az egyes árveréseken értékesített földekhez tartozó egyedi számlákat az NFA nyitotta meg, az azokon keletkező bevételek nem a földalapkezelőhöz folynak be. Ezek az összegek ugyanis a központi költségvetés központosított bevételeinek minősülnek, vagyis nem a "Nemzeti Földalappal kapcsolatos bevételek és kiadások" nevű költségvetési fejezetben jelennek meg.

Az Alkotmánybíróság (Ab) - a Nemzeti Földalapról szóló törvényre hivatkozva - nemrég egyértelműsítette, hogy az állami földeladásokból származó források csak földvásárlásokra, illetve a birtokpolitikai irányelvek érvényesítésére fordíthatók. A kormány a bevételekből eredetileg fejlesztési alapot hozott volna létre, így végeredményben ezt az elképzelést írta felül az Ab.

MTI-fotó: Krizsán Csaba

Az állam az első helyen szerepel a földek úgynevezett elővásárlási rangsorában, és e jogot az NFA gyakorolja. Ahhoz azonban, hogy a befolyt bevételeket a földalapkezelő felhasználhassa, azoknak át kell kerülniük a szervezet "termőföld-vásárlási kiadási előirányzatára". Felvetődik, hogy ehhez esetleg szükség lehet a költségvetési törvény módosítására is, de az NFA az agrárszektor.hu-t arról tájékoztatta, hogy a kormány döntése is elegendő ahhoz, hogy a termőföld-vásárlásra szánt előirányzatot megemelje.

A költségvetés az NFA számára az idén földvásárlásokra 2,5 milliárd forintot különített el, amely független az állami földeladási bevételektől. Utóbbiak azonban a mostanihoz képest ugrásszerűen, várhatóan több mint százszorosára növelik a szervezet földvásárlási lehetőségeit. Az NFA összesítései szerint a tavaly árveréseken eladott 121 171 hektárból csaknem 172 milliárd forint folyhat be, az idén meghirdetett 142 ezer hektár pedig tovább növelheti a bevételeket, amelyek korábbi kormányzati nyilatkozatok szerint összességében elérhetik a 300 milliárd forintot is.

Az NFA egyelőre nem közölt részleteket arról, hogy ezt az óriási összeget milyen földvásárlásokra és birtokpolitikai célokra kívánja majd fordítani. mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, a szervezetnek bizonyos földeket - például a végrehajtási árveréseknél - szakmai szempontok mérlegelése nélkül is meg kell vennie, mégpedig sokszor irreálisan magas árakon is. Korábban felmerült az is, hogy a földeladási bevételeket részben ipari parkok kialakítására költené a kormány.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?