Hazánk tudásátadással támogatja Moldova agráriumát

agrarszektor.hu
Magyarország továbbra is elkötelezett a Moldovai Köztársasággal való szakmai és üzleti kapcsolatok kiszélesítése mellett, jelentette ki Farkas Sándor miniszterhelyettes Zinaida Greceanîi, a moldáv parlament elnökével folytatott tárgyalások után december 12-én, Budapesten.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A megbeszélés során a felek áttekintették az agrárium előtt álló globális kihívásokat, mint például a klimatikus tényezők megváltozását, illetve az új fogyasztói szokások megjelenését. Egyetértettek abban, hogy mindkét fél számára kölcsönösen fontos az eddigi együttműködés továbbfejlesztése, különös tekintettel a jó gyakorlatok (pl.: földtörvény, öntözés stb.), szakmai tapasztalatok, az oktatás és a szakképzés területén, derült ki az Agrárminisztérium közleményéből.

Kép forrása: Getty Images

Magyarország számára kiemelten fontos az öntözés fejlesztése, és arra törekszik, hogy nemzetközi szintéren is bizonyítsa a vízgazdálkodással kapcsolatos kompetenciáját. A miniszterhelyettes a megbeszélés során bemutatta az agrártárca öntözéses gazdálkodás megoldására tett javaslatát, amelyet a napokban fogadott el a Parlament. Hazánk Moldovában a FAO-n keresztül támogatta a kisgazdaságok öntözési technológiájának fejlesztését, a legjobb öntözési gyakorlatok és a modern öntözési technológiák átadása által.

Farkas Sándor miniszterhelyettes örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a meghirdetett pályázaton már 10 moldovai gazda is sikeresen szerepelt. A projekt keretében a megfelelő gazdák kiválasztása után mintaparcellák kerültek kialakításra, hogy a gyakorlati tapasztalatokat közvetlenül szakmai napokon és figyelemfelkeltő kampányok során is átadhassák. Továbbá az Agrárminisztérium a FAO ösztöndíjprogram keretében kötelezettséget vállalt arra, hogy a fejlődő országokból, köztük Moldovából származó hallgatók magyarországi agráregyetemen történő képzését finanszírozza. Farkas Sándor reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a jövőben újabb diákokat köszönthetünk majd Moldovából.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?