Az agrárium jelenéről és jövőjéről egyeztetett a magyar és a szász agrárminiszter

Az agrárium jelenéről és jövőjéről egyeztetett a magyar és a szász agrárminiszter

agrarszektor.hu
A Magyarország és Szászország közötti kapcsolatok további erősítéséről egyeztetett Nagy István agrárminiszter Thomas Schmidt szász regionális tárcavezetővel, tudhattuk meg az Agrárminisztérium közleményéből.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A koronavírus-járvány miatti korlátozások utáni első hivatalos útján Nagy István agrárminiszterrel egyeztetett Thomas Schmidt szász regionális tárcavezető. A megbeszélésen a felek az agrárdigitalizáció fontosságára hívták fel a figyelmet. A magyar miniszter szerint a mezőgazdaság 21. századi helyzetét a digitalizáció és az adatok határozzák meg, amelyek felhasználása nélkülözhetetlen az eredményes gazdálkodáshoz. Hazánk ezért alkotta mega a Digitális Agrárstratégiát. Emellett pedig nagy hangsúlyt kell fektetni az adatvédelem magas szintű szabályozására is. Az 5G hálózat kiépítésével kapcsolatban Szászország komoly tapasztalatokkal rendelkezik, melyekre hazánk is támaszkodhat. A tárgyaláson szóba került a drónok mezőgazdasági alkalmazása és a repülő eszközök törvényi szintű szabályozása is.

Nagy István a Közös Agrárpolitikáról (KAP) kapcsán arról beszélt, hogy Magyarország két átmeneti évvel számol. A miniszterek egyetértettek abban is, hogy az uniós támogatási forrásokat minél egyszerűbben és rugalmasabban kell szabályozni. Ha ugyanis túl bonyolult a rendszer, és kellő átállási idő nélkül vezetik be, akkor nem lehet sikeres. A magyar tárcavezető hangsúlyozta: objektív, mérhető indikátorok kellenek, a KAP-nak pedig figyelembe kell vennie az egyes országok sajátosságait.

A találkozón a vidéki kistelepülések megerősítése és fejlesztése is terítékre került. Nagy István a szász miniszter figyelmébe ajánlotta a Magyar Falu Programot. Az egyeztetésen Thomas Schmidt meghívta Szászországba az agrárminisztert.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?