Beérett a tízéves kutatás: magyar klímakutatókat díjazott a chilei nagykövet

Beérett a tízéves kutatás: magyar klímakutatókat díjazott a chilei nagykövet

agrarszektor.hu
A Magyar Száraz-Andok Klímamonitoring Program elindítói, Nagy Balázs és Heiling Zsolt munkájuk elismeréseképp a Magellán-szoros felfedezésének 500. évfordulója alkalmából alapított díjat vehették át Chile magyarországi nagykövetétől.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nagy Balázs és Heiling Zsolt 2010-ben indította el a Magyar Száraz-Andok Klímamonitoring Programot Chilében az Atacama-sivatagban, a Föld legmagasabb 6893 méteres, szunnyadó tűzhányóján. A vulkánon elhelyezett műszereik nyolcadik éve a hőmérsékletet és az örökké fagyott talaj állapotát vizsgálják, ezen keresztül pedig a klímaváltozás folyamatait, írta meg az Infostart.

Ez kiváló indikátorhelyszín a klímaváltozás folyamatainak követésére, hiszen nagyon érzékeny környezetről van szó, nagyon extrém időjárással. Sivatagi magashegyi táj ez, ahol a napi hőingás akár harminc fokos is lehet, a hegy csúcsán pedig akár mínusz 20-30 fok is lehetséges több száz kilométeres széllel, mondta el az InfoRádióban Heiling Zsolt, a Földgömb magazin lapigazgatója, az expedíció egyik elindítója. A kutató hozzátette, hogy ők nem találkoznak ezzel a nagyon extrém időjárással, mivel a déli félteke nyarán szoktak expedícióra indulni ide, januárban.

A helyszínen saját maguk meghatározta alapvető feladatuk a permafroszt változásának dinamikáját vizsgálata: a felszín alatt található örök fagy ugyanis az, ami ebben a sivatagi környezetben szinte az egyetlen vízadó bázis. Ha ez a fagyott réteg teljesen eltűnik, akkor nagy gondba kerülnek a helyiek, hiszen ez szolgáltatja az alacsonyabban fekvő településeknek a vizet. Chilének ezért is fontos, amit csinálnak, mondta Heiling Zsolt.

Amiért a kutatás mindenki másnak is fontos, az az, hogy a klímaváltozás folyamatainak megértése egy kirakós játék, amihez minden egyes darabkát meg kell ismerni és a helyére kell tenni. A kutató elmondta, hogy ők Chilében vizsgálnak egy darabkát: ez nagyon jó helyszín, hamar ad válaszokat a kérdéseikre. A hőmérsékletet mérik a felszín alatt, óránként több ponton és több mélységben. A mérések által tíz év alatt sokmilliónyi adatuk keletkezett, aminek elemzésével lehet olyan tendenciákat megállapítani, amelyek a helyszín klímájára, a klímaváltozásra, annak dinamikájára utalhatnak. A dinamika pedig igen gyors az adatok szerint.

Nagyon meglepődtünk, hogy nyolc év alatt megközelíti a másfél fokot az átlaghőmérséklet emelkedése az ötezer méter fölötti régióban. Ha belegondolunk, a klímaváltozás gyorsulásának megfékezésére tett törekvéseknél két-három fokos emelkedésekben szeretnénk maximalizálni az értékeket ötven-száz éves viszonylatban. Ez összevetve az általunk mértekkel nagyon sok

- mondta Heiling Zsolt.

A kutató hozzátette, hogy ez csak a kirakós egyetlen eleme, ráadásul egy extrém helyszín. De az itt mért eredményekre mindenképpen oda kell figyelni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06