Sokat bukhat az a gazda, aki ezt most nem intézi el: így kerülhető el könnyen a baj

Sokat bukhat az a gazda, aki ezt most nem intézi el: így kerülhető el könnyen a baj

agrarszektor.hu
A tapasztalatok alapján egy gazdasági éven belül az időjárási szélsőségek aránya folyamatosan növekszik. Ezek a szélsőségek már most is - és a jövőben - még inkább nehéz feladatok elé állítják a gazdákat. A talajművelésben sem célszerű a rutinszerű eljárások alkalmazása, a gazdáknak megfontoltan kell dönteni, ami csak úgy érhető el, ha a területeiken rendszeresen végeznek állapotfelméréseket. Az egyszerű talajállapot-vizsgálatokkal könnyen elkerülhetőek a hibák, és időben felismerve a bajt, javíthatók.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ha jól ismerjük talajainkat úgy tudjuk, hogy a talajban rendelkezésre álló nedvesség nagymértékben függ a művelési módtól, az alapművelések minőségétől. Alapműveléskor a legfőbb feladat, hogy olyan talajállapotot alakítsunk ki, amely kevésbé vízvesztő, ezen felül segítsük elő a téli csapadék a talajba jutását és tározását. Mindezek alapján a legtöbb gazdálkodó már felkészítette talaját a téli nedvesség befogadására, mely többek között a meghatározott mélységű eketalp, tárcsatalp rétegek fellazításával érhető el. Víztárolás szempontjából az aktív gyökérzónamélység - legalább 40 cm - megtartása és kialakítása (lazítóval, kultivátorral) lehet a megoldás, amely esélyt adhat a tavaszi, nyári szárazság minél kisebb termésveszteséggel való átvészelésére - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A téli vízbefogadás, lefelé irányuló vízmozgás okán kellett a "Nitrát direktívában" is a trágyázási tilalmi időszakot országonként meghatározni, mely hazai gyakorlatban - több éves kutatás eredőjeként - idén már november 30.-február 15 közötti időszak nitrátérzékeny területen. Az őszi kalászosok természetesen február 1.-től majd fejtrágyázhatók. Tehát az a periódus, amikor a késő őszi-téli időszakban - az alacsony hőmérséklet és a növényi gyökerek szívóhatásának hiányában - a talajra jutó vizek mozgása dominánsan lefelé irányuló, azaz ekkor tudna a talajunk vízzel feltöltődni a tavaszi intenzívebb növényi vízigény kielégítéséhez. Persze a lefelé irányuló vízmozgás vinné a talajvizek felé is a kijutatott trágya hatóanyagtartalmát, mely sem a gazdálkodónak nem jó, hiszen veszteség, sem a vizeinknek. Ezen okok miatt került meghatározásra az is, hogy tilos kijuttatni könnyen oldódó nitrogént tartalmazó trágyát a betakarítás után, amennyiben ősszel nem kerül sor újabb kultúra vetésére, bár a betakarítás után nitrogéntrágyát a szármaradványok lebomlásának elősegítéséhez lehet alkalmazni, legfeljebb 100 kg szármaradványhoz 0,8 kg N mennyiségben. Nitrátérzékeny területen könnyen oldódó nitrogéntrágya, így különösen hígtrágya, trágyalé, ammónium- és nitráttartalmú műtrágya betakarítás után abban az esetben juttatható ki, ha a trágyázás és vetés közötti időszak a 15 napot nem haladja meg.

A középmély lazítást tehát ne vessük el, hiszen a víztározásra a talaj élővilágára gyakorolt pozitív hatása mindenképpen kedvezőbb a gazdálkodásra, esetileg a tavaszi aszály enyhítésére. Amennyiben a támogatási feltételek teljesítése érdekében is végezzük, úgy azt a cselekményt követő 15 napon belül jelentsük be elektronikus úton!

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06