Erről sok gazda megfeledkezik télen: nagyot bukhat, aki nem figyel oda eléggé

Erről sok gazda megfeledkezik télen: nagyot bukhat, aki nem figyel oda eléggé

agrarszektor.hu
A téli nyugalmi időszakban is figyelembe kell venni bizonyos környezetvédelmi szabályzókat, tilalmakat a gazdálkodás során. Ez vonatkozik a nitrátérzékeny, illetve a VPAKG-ba bevitt területek vonatkozásában is, hiszen ez utóbbiaknál be kell tartani mindent, ami a nitrátrendeletben szerepel függetlenül attól, hogy a terület milyen érzékenységi kategóriában szerepel. Melyek azok a tevékenységek, amelyeket nem lehet elvégezni ezeken a területeken november 30-a és február 15-e között?

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nem lehet trágyázni a földeket, de hosszú évek egyeztetéseinek és kutatásainak eredményeként így is egy hónappal lerövidítésre került a tiltott időszak. A baktériumtrágya kijuttatásra azonban ez nem vonatkozik - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. A baktériumtrágyázás megnevezés ugyanakkor egy kicsit félrevezető, hiszen a baktériumkészítményekkel nem tápanyagot, hanem a szerves anyagok bontását, feltáródását segítő mikroorganizmusokat juttat az ember a földbe, de ebben az esetben is oda kell figyelni a hőmérséklet adta hasznosulási értékekre.

A vonatkozó időszakban a megnevezett területeken nem lehet továbbá sem ideiglenes trágyakazlat létesíteni, sem pedig fenntartani azokat. Ezen időszakon túl ugyancsak nem lehet ideiglenes trágyakazal - és trágyázás sem -, ha a talaj fagyott, vízzel telített, összefüggő hótakaróval borított. Ugyanis ekkor a legnagyobb az esélye a tápanyag ki- és elmosódásának, amely a gazdálkodó számára is veszteség, a környezet számára pedig egyenesen terhelő is lehet.

Nitrátérzékeny területen a téli legeltetés sem megengedett ekkor, kivéve, ha a legeltetett állatok által elhullajtott trágya mennyisége nem haladja meg a 120 kg/ha/év értéket. Ennek kiszámításához az 59/2008. (IV.29) FVM rendelet 1. számú melléklete nyújt iránymutatást. A legeltetésről még annyit érdemes tudni, ha ez a terület egyben Natura2000 terület is, úgy a téli legeltetéshez október 31. és április 23 között a területi természetvédelmi hatóságnak, helyi jelentőségű védett természeti területnek minősülő Natura 2000 gyepterület esetében a települési önkormányzat jegyzőjének az engedélye szükséges. A területi érzékenységét, érintettségét a gazdálkodó a legegyszerűbben az alábbi oldalon ellenőrizheti le.

A fent leírt szabályzók eseti megszegése közigazgatási szankciót is jelenthet, de egy esetleges kölcsönös megfeleltetési ellenőrzés során a követelmények megszegése valamennyi érintett támogatásra jutó támogatási összeget is csökkentheti. A másodvetések vonatkozásában sem lehet vetést bejelenteni már, azaz nem vehető figyelembe - pl. AKG zöldtrágyázás, hagyományos másodvetés - az október 31-e, illetve február 15-e közötti időszakban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?