Döbbenetes, ami a Földdel történik most ősszel: két hónapig fog tartani

Döbbenetes, ami a Földdel történik most ősszel: két hónapig fog tartani

agrarszektor.hu
A csillagászok legfrissebb felfedezése szerint idén ősszel a megszokott Holdon kívül egy miniholdja is lesz a Földnek. A világűrből érkezett vendég nagyjából két hónapig marad földkörüli pályán, majd tovább fogja folytatni az útját.

Idén nyáron madridi csillagászok felfedeztek egy körülbelül 10 méter átmérőjű aszteroidát, mely a 2024 PT5 nevet kapta. Miután alaposan tanulmányozták pályáját, megállapították, hogy egy nem mindennapi eseménynek lehetünk tanúi ősszel, ugyanis a Föld gravitációs ereje közel 2 hónapon át hatással lesz az aszteroidára, mely így földkörüli pályára áll - írta meg az Időkép.hu a Space.com információi alapján. Emiatt szeptember 29-e és november 25-e között lényegében két holdja lesz a Földnek.

A minihold az Arjuna nevet viselő aszteroidaövből származik, vagyis természetes eredetű (nem mesterséges hold vagy műhold). Ez az aszteroidaöv egy másodlagos aszteroidaöv, mely űrkőzetekből áll, és a Földhöz nagyon hasonló pályát követ. A Naptól vett átlagos távolsága nagyjából 150 millió kilométer. Az Universidad Complutense de Madrid professzora, Carlos de la Fuente Marcos elmondása szerint

az Arjuna aszteroidaövben található objektumok a földközeli aszteroidák és üstökösök populációjának részét képezik.

Ezen aszteroidák némelyike akár 4,5 millió kilométerre is megközelítheti a Földet (ez csillagászati szemmel nézve kis távolságnak számít), valamint ezek az objektumok meglehetősen kis sebességgel haladnak, körülbelül 3540 km/h-val. Ez is oka annak, hogy közel két hónap lesz, mire nagyjából körbejárja a Földet a 2024 PT5 aszteroida, viszont nem fog teljes pályát követni bolygónk körül.

Vannak olyan miniholdas események, amikor az aszteroida egyszer, vagy akár többször is megkerüli a bolygót, ez akár egy vagy több évig is eltarthat. A miniholdas események másik változata, amikor a kis mérettel rendelkező objektum egy teljes kört sem tesz meg a bolygó körül, melynek időtartalma csak néhány nap, vagy pár hét, esetleg néhány hónap. A tudomány az első esetben eddig két, utóbbi forgatókönyvre pedig három dokumentált esetet tud felmutatni, de történt már több hasonló eset, melyek nem kerültek publikálásra. Ezeknek az objektumoknak a Föld körüli pályáról való letérésének oka a Nap által okozott gravitációs zavarok.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?