Vízválság előtt áll az emberiség: azonnali megoldást sürgetnek

agrarszektor.hu2024. október 17. 12:03

Az OECD által támogatott Globális Vízgazdaságtani Bizottság (GCEW) új nemzetközi megállapodást sürget a növekvő vízválság kezelésére. A szakértők szerint a probléma 2050-re akár 8 százalékkal is csökkentheti a gazdasági növekedést, és veszélyeztetheti a világ élelmiszerellátásának felét. A bizottság jelentése kiemeli az éghajlatváltozás, a helytelen földhasználat és a rossz gazdálkodás szerepét a globális vízkörforgás "példátlan stresszhelyzetében" - írja a Reuters.

A GCEW megállapításai szerint a sűrűn lakott régiók, köztük India északnyugati része, Kína északkeleti része, valamint Dél- és Kelet-Európa különösen érzékenyek a vízhiányra. A jelentés hangsúlyozza a kormányok közötti együttműködés fontosságát a vízfogyasztási szokások átalakításában és a megfelelő infrastrukturális beruházások biztosításában. Tharman Shanmugaratnam, a GCEW társelnöke és Szingapúr elnöke kijelentette:

Közös célokat kell kitűznünk a víz fenntarthatósága érdekében. Végső soron globális vízügyi paktumra lesz szükség. Több évbe fog telni, amíg ezt elérjük, de el fogjuk kezdeni ezt a folyamatot.

A jelentés rámutat, hogy a globális vízkészletek megbízhatósága csökken, részben a változó csapadékviszonyok miatt. Johan Rockstrom, a Potsdami Éghajlati Hatáskutató Intézet igazgatója és a bizottság másik társelnöke kiemelte:

Először fordul elő, hogy ténylegesen megváltoztatjuk az édesvíz forrását, nevezetesen a csapadékot.

A bizottság a felszíni vizek mellett a talajban és a növényvilágban található "zöld vizet" is vizsgálta. Az emelkedő hőmérséklet ördögi kört indított el, amely súlyosbítja az aszályokat és az erdőtüzeket, tovább rontva a helyzetet és csökkentve a biológiai sokféleséget. A jelentés szerint a jelenlegi tendenciák mellett a globális gabonatermelés akár 23 százalékkal is csökkenhet. A szakértők finanszírozási mechanizmusokat javasolnak a vízügyi infrastruktúrába történő beruházások ösztönzésére, különösen a sérülékenyebb országokban.

Ngozi Okonjo-Iweala, a Kereskedelmi Világszervezet főigazgatója és a GCEW másik társelnöke hangsúlyozta a víz helyes árazásának és az évi 600 milliárd dollárra becsült mezőgazdasági támogatások átcsoportosításának fontosságát. Genevieve Donnellon-May, az Oxford Global Society kutatója figyelmeztet, hogy bár a globális vízkészleteket fenyegető veszélyek kezeléséhez többoldalú együttműködésre van szükség, a növekvő hiány fokozhatja a geopolitikai feszültségeket. 

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
vízgazdálkodás, vízhasználat, jelentés, víz, gabonatermelés, bizottság, globális-felmelegedés, beruházások, szakértő, globális,