Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A "Zöld Stratégia az Élelmezésért és a Mezőgazdaságért" elnevezésű szervezet szerint a kormány számára megvalósítható a mezőgazdasági növekedés a környezet károsítása nélkül, ha a megfelelő eszközöket veti be.
2050-ig a népesség várhatóan egyharmadával növekszik, ehhez pedig elemzők becslései szerint további egy milliárd tonna gabonára és 200 millió tonna húsra lesz szükség évente, hogy minden embert ellássunk.
A tanulmány megnevez három fő területet, ahol jól összehangolt változtatások szükségesek:
1. A termelékenység fenntartható módon való növelése: ha a természeti forrásokat hatékonyabban használjuk ki, a termelés az erőforrások megőrzése mellett növekedhet. Fontosabb szerephez kell juttatni a kutatást, fejlesztést, az innovációt, az oktatást és a tájékoztatást.
2. Mindig a jól működő piacokat kövessük, legyenek azok az útmutatók. Azok az árak, melyek tükrözik a szűkös természeti erőforrások fontosságát, illetve a mezőgazdasági termelés környezetre gyakorolt hatásait, hatékonyabb termeléshez vezetnek. A gazdasági és környezetvédelmi szempontból káros támogatásokat meg kell vonni. A "szennyező fizet" elvet kell érvényesíteni, rendeleteket, büntetéseket bevezetni.
3. Pontosan definiált tulajdonjogi szabályzatra van szükség. Kizsákmányoláshoz vezethet, ha a tengeri, szárazföldi illetve erdészeti jogok és szabályok nincsenek szigorúan meghatározva.
A földművelés és a halászat kifejezetten érzékeny a klímaváltozásra, így alkalmazkodniuk kell a változékony hőmérsékletekhez és csapadékhoz, az emelkedő tengerszinthez és a szélsőséges időjáráshoz.
A változások végrehajtásához szükség van az eddigitől eltérő eljárásokra és gyakorlatra, módosításokra, de hosszabb távon egy környezetbarát, "zöld" mezőgazdaság elősegítené a környezet fenntarthatóságát, a gazdasági növekedést és a szociális jólétet.