Megújítják a földhivatalok és az NFA informatikai rendszerét

agrarszektor.hu
Megújítják a földhivatalok és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) informatikai rendszerét, az Országleltár multiprojekt részeként, az Integrált Nemzeti Ingatlan Kataszter (INIK) elnevezésű projekt megvalósításával - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) földügyi és térinformatikai főosztályának vezetője szerdán egy budapesti szakmai fórumon.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Papp Bálint elmondta: a projekt célja, hogy korszerű technológiai alapon újítsák meg a teljes földhivatali informatikai infrastruktúrát, valamint az NFA nyilvántartási rendszerét.

Az INIK összköltsége eléri az 1,5 milliárd forintot, amelynek 85 százaléka uniós forrás. A projekt jelentős mértékben járul hozzá a földügyi infrastruktúra megújításához, illetve a megbízható nemzeti vagyonnyilvántartás kialakításához.

Papp Bálint kitért arra: az új informatikai környezetben a korábbi földhivatali decentralizált ingatlan-nyilvántartási adatbázisok központi üzemeltetését és elhelyezését a Földmérési és Távérzékelési Intézetben (FÖMI) valósítják meg. Így könnyebben és egyszerűbben lehet majd hozzáférni a földügyi rendszerekben nyilvántartott adatokhoz, és a rendelkezésre állás is magasabb szintű lesz. Hatékonyabbá és gyorsabbá válik a földhivatali ügyintézés.

Toronyi Bence, a FÖMI főigazgatója arról beszélt, hogy két évtizede gyakorlatilag még nem léteztek informatikai alkalmazások a földügy területén. Az átfogó fejlesztés az ezredfordulón kezdődött meg. Ugyanakkor a korábban létrehozott - területileg széttagolt - informatikai rendszert át kell alakítani a mai elvárásoknak. Ezért az új informatikai rendszerben egy központi adatbázis használatával és hálózaton keresztüli elérésével fog működni,

Sebestyén Róbert, az NFA elnöke a projekt jelentőségét abban látja - mondta az MTI-nek -, hogy egy egységes informatikai rendszerben lehet nyilvántartani a hasznosított, azaz például a vagyonkezelésben vagy haszonbérbe adott földrészleteket.

Minőségi ugrást jelent, hogy az új informatikai rendszer alkalmazásával azonnal hozzáférhető lesz, hogy egy adott területnek - földrészletnek - ki a használója, milyen szerződések kapcsolódnak hozzá, a használó eleget tett-e a szerződéses kötelezettségének. Így gyorsabban lehet döntéseket hozni egy adott ügyben, az új rendszer segíti a döntések előkészítését is - tette hozzá az NFA elnöke.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?