Csúcsot döntött a mezőgépforgalom: főként a kertészetekbe kerestek gépeket

agrarszektor.hu
A magyar mezőgéppiac a 2017. évi fellendülés után 2018-ban is dinamikusan növekedett és ezzel rekordforgalmat ért el. A mezőgazdasági vállalkozók 175 milliárd forint (+15 százalék) értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket 2018-ban, miközben az alkatrészekre több mint 49 milliárd forintot fordítottak (+11 százalék), amely összeg minden eddigi mezőgép-értékesítést felülmúlt - derül ki az AKI adataiból. Az eladott gépek összetételén érződik a folyamatosan bővülő lucernatermő terület és a kertészeti beruházásokra kiírt pályázati forrás is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A gépvásárlási kedvet kedvező finanszírozási lehetőségek is támogatátták. Az elmúlt években felgyorsult a legmodernebb technológiák és technikák elterjedése. Az időjárási szélsőségek miatt igen egyre szűkebb a munkák elvégzésére alkalmas időtartam, ami nagyobb teljesítményű, jobb hatásfokkal működő gépek felé tereli a termelők figyelmét, amit az ágazatra jellemző folyamatos munkaerőhiány is ösztönöz.

A végfelhasználóknak történő mezőgazdasági gépértékesítés 66 százalékát 10 cég adta 2018-ban, ugyanez az arány egy évvel korábban 69 százalék volt. A mezőgazdasági gépberuházások értékének 55 százalékát az erőgépek, 45 százalékát a munkagépek, valamint az egyéb gépek adták. A traktoreladások 7 százalékkal növekedtek 2018-ban az egy évvel korábbihoz viszonyítva: a kerekes és gumihevederes járószerkezetű traktorokból 3174-et értékesítettek. Míg a korábbi években nagyobb számban vásároltak gabonakombájnt a gazdálkodók, a 2018. évi értékesítés 15 százalékkal visszaesett,  262 új arató-cséplő gép került a gazdaságokba. Ezzel a csökkenéssel arányosan kevesebb betakarító adaptert értékesítettek.

Bálázógépekből ugyanakkor 57 százalékkal nőtt a kereslet, pedig már 2016-ban is jelentős mértékben bővült a forgalom. A szálastakarmány-betakarítókból az előző évi szinten alakult az értékesítés. A magajáró rakodók eladása 13 százalékkal nőtt 2018-ban a bázisidőszakhoz képest, ami 597 rakodógép eladását jelentette.

A talajművelő gépek 2018. évi forgalma 3 százalékkal haladta meg az előző évit. Figyelemreméltó a szőlő- és gyümölcs-ültetvények ápolására alkalmazható munkagépek piaci értékesítésének 76 százalékos növekedése. A tápanyag-kijuttató gépekből 11, a vetőgépekből 4 százalékkal vásároltak kevesebbet, mint egy évvel korábban. A növényvédő gépek piaca 31 százalékkal növekedett.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?