Ezért félnek a drónok használatától a magyar gazdák: meglepő dolog áll a háttérben

Ezért félnek a drónok használatától a magyar gazdák: meglepő dolog áll a háttérben

agrarszektor.hu
A technológia fejlődése visszavonhatatlanul utolérte a szántóföldi növénytermesztést is. Kibővült az adatszerzés lehetősége, folyamatosan javulnak az adatelemző programok, döntéstámogató rendszerek állnak rendelkezésre, és a kapott eredményeket az erő-, illetve munkagépek le tudják reagálni; okszerűbbé téve ezzel a termelést.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A mezőgazdasági távérzékelés a XX. század közepe óta része az adatgyűjtésnek, döntéstámogatásnak, vagyis a technológia nem új, csupán a felvételezéshez használt eszközök, az adatok időbeli és terepi felbontása az, ami az elmúlt évtizedekben változott - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A XXI. században, a kereskedelmi drónok megjelenésével pedig teljesen új fokozatba kapcsolt az elterjedése, a felhasználási lehetőségek számának bővülése. Az adatgyűjtés tehát, amelyet sok esetben már a drónok végeznek a jól megszokott műholdak és repülők helyett, korántsem új technológia, csak új virágkorát éli, köszönhetően a gépek, automatizálás, adatelemzés fejlődésének, illetve az egyre növekvő igénynek a mezőgazdaság folyamatainak optimalizálásában. 

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

Az adatgyűjtés mellett a drónok új távlatokat vagy frontot nyitnak az inputanyag kijuttatásában is. Ugyan mindenki egy új lehetőségről, technológiáról beszél, a permetező drónok története az 1990-es évekre nyúlik vissza, amikor már a piacon elérhető eszközök álltak rendelkezésre a gazdálkodók számára. Az elmúlt 25 évben, de kiemelkedően 5 évben az eszközök már autonóm vezérlésre is alkalmassá váltak, képesek rajban repülni, így készen állnak arra, hogy Ázsia után meghódítsák a többi piacot is. Míg a korábbi elterjedésnek elsősorban technológiai akadályai voltak, lassan eljutunk odáig, hogy a fő akadály nem az eszköz, hanem a gondolkodásmód, a szabályozás hiánya, illetve az inputanyagok terén való termékkategória-hiány.

Napjainkra két fő gondolkodásmód mentén választhatjuk szét a drónok szántóföldi permetezésben való alkalmazását. Az első csoportot azok alkotják, akik elzárkóznak az újdonságtól, mondván például, hogy személy- és vagyonbiztonságra veszélyesek lehetnek ezek az eszközök. A másik csoportot pedig, akik nyitottak az újra, s akár már ki is próbálnák azt. Ma Magyarországon szinte bárminemű drónozáshoz eseti légtérhasználati engedély szükséges. Egy ilyen engedélyt egy hónappal a tervezett kezelés előtt meg kell igényelni a szakhatóságtól. Ez a lassúság a gyakorlati szakemberek számára elképzelhetetlen, ily módon a kezelést nehéz beilleszteni a termesztéstechnológiai tervbe. Továbbá a hazai engedélyezett növényvédő szerek csupán töredékét lehet légi úton kijuttatni. Következő lépés tehát - amennyiben jogszabály engedélyezi majd a drónos permetezést - a drónnal való permetezés során kijuttatható szerek engedélyokiratokba foglalása.


Négy éve született meg az az előterjesztés, hogy a drónokkal permetezni is lehessen, de ez a tevékenység azóta is illegális tevékenységnek számít, amely hatósági intézkedést, szankciót vonhat maga után. Ennek megfelelően a drónoknak jelenleg még nincs elérhető típusminősítése hazánkban. A hagyományos technológia esetében a permetezéshez általánosan 150-300 liter, pilótával rendelkező légi jármű esetén 50-60 liter vízre van szükség. A drónok ehhez képest pár literből gazdálkodhatnak. Ilyen alacsony lémennyiségekkel végzett kezelésekről viszont szinte elhanyagolható mennyiségű információ áll rendelkezésünkre. A növényvédőszer-gyártó cégek az egyes általuk kínált szerekhez egyetlenegy esetben sem adtak ki eddig ajánlást ilyen alacsony lémennyiség mellé. Bár egyik oldalról üdvözlik ezt a technológiai újítást, másik oldalról viszont ez extra kihívást jelent számukra. Végül, de nem utolsósorban talán az egyik legelhanyagoltabb kérdés, hogy ki vezetheti majd legálisan ezeket a gépeket. Ugyanis ahhoz, hogy bárki ezt az egész technológiacsomagot így egyben a kezébe vehesse és használhassa, rendelkeznie kell minimum a legalapvetőbb növényvédelmi és repülési ismeretekkel. A növényvédő szerek kézbevételéhez pedig szakirányú végzettséggel ( fehér, illetve zöld könyv) kell rendelkezni. Kiegészítendő ezt a kérdéskört az is fontos, hogy az esetleges felmerülő nem kívánt események, a károkozás kérdésköre is szabályozásra szorul. Összességében elmondható, hogy bár rengeteg a nyitott kérdés, hiszem, hogy képesek leszünk megtalálni az arany középutat.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?