Ezt a videót látnod kell! Óriási robotszöcskék lehetnek a jövő mezőgazdasági munkásai

Ezt a videót látnod kell! Óriási robotszöcskék lehetnek a jövő mezőgazdasági munkásai

“Óriási robotszöcskék" felügyelhetik a jövőben a földeket! A HayBeeSee Ltd. nevű angol cég ugyanis egy olyan robotot alkotott, amely a quadrocopterek rotorjainak és egy zseniálisan újszerű ugró-mechanizmusnak köszönhetően képes nagy gyorsasággal bárhová eljutni a földeken, és több munkát elvégezni, mint bármelyik jelenleg kapható drón. A CropHopper névre keresztelt robot 3 kilorammot nyom, hektáronként 15 euróba (kicsit több mint 5 ezer forintba) kerül a munkavégzése, képes az önálló munkavégzésre, egész szezon alatt alkalmazható és megvan benne a lehetőség, hogy automatikusan elbánjon minden gyomnövénnyel, kár- és kórokozóval.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A félig drón, félig ugrórobot CropHoppert úgy tervezték, hogy képes legyen nagy távolságokat gyorsan áthidalni a földeken, hogy a növények állapotát ellenőrizze, emellett képes a gyomnövények és a betegségek felismerésére, mechanikai gyomirtásra és egy pontban történő permetezésre, írta meg a Future Farming. A robot egyik fő alkotórésze a szénszálas ugróláb, és van két flexibilis karja, amelyek úgy néznek ki, mint egy íj karjai. Ezek feszítettségéről egy elektromos csévélő mechanizmus gondoskodik, amely, ha a feszültséget kiengedi, és a karok visszacsapódnak az eredeti állapotukba, a levegőbe lökik a robotot. Az ugrás felénél bekapcsol a négy propeller, amelyek egyrészt megnövelik az egy “lendülettel" megtehető távolságot, másrészt gondoskodnak a biztonságos landolásról. Földet érés után a robot kiváló minőségű, nagy felbontású, talajközeli képeket készít, amelyek alapján az 1 milliméternél kisebb méretű problémákat is képes elemezni. A robot négy másodpercenként ugrik egyet, minden egyes alkalommal megismételve az eljárást.

A CropHopper Fred Millernek, a HayBeeSee Ltd. alapítójának és vezérigazgatójának az agyából pattant ki. A londoni születésű, amerikai kötődésű Fred Miller repüléstechnikát tanult az Imperial College London tudományegyetemen. Elmondása szerint a 20-30 percenként újratöltést vagy akkumulátorcserét igénylő drónokkal ellentétben a CropHopper 2-3 feltöltéssel vagy akkumulátorcserével körülbelül 70 hektárnyi területet képes ellenőrizni. A HayBeeSee jövőbeli tervei között szerepel az is, hogy a robot programozásába bekerüljön az is, hogy automatikusan a töltőállomás felé kezdjen ugrálni, ha egy bizonyos szint alá csökken az akkumulátora töltöttsége. A cég dolgozik már rajta, hogy a töltés vagy az akkumulátorcsere is automatikus legyen. Ha a robot bármi zavart érzékel, riasztani fogja a tulajdonosát, és ha szükséges, el is tud repülni a probléma közeléből.

Az ugrórobotot a cég úgy tervezte, hogy képes legyen önállóan működni, minimális emberi felügyelettel. A CropHopper úgy ugrál végig a földön, hogy egy arra rávetített 10x10 méteres rácsszerkezet pontjaira érkezzen. Közben pedig néha meg fog állni a levegőben, hogy 12 köbméternyi területről készítsen nagyfelbontású képeket, amelyeket feldolgozva képes lesz felismerni a betegségek vagy károkozók jelenlétét. A HayBeeSee elképzelése szerint a robot a jövőben képes lesz pontszerű gyomirtást is végrehajtani, illetve egy beépített rotációs kapával mechanikus gyomirtást végezni. Azzal, hogy 3-4 másodpercenként 10-10 métert képes haladni, 20 perc alatt 3 hektárnyi területet képes átvizsgálni, egy óra alatt pedig 9 hektárt tud ellenőrizni. (Vagyis nyolcórás munkanappal számolva egy nap alatt 72 hektárt képes bejárni.)

A gép kamerája által készített képek azonnal feldolozásra kerülnek, a kész eredményeket a robot feltölti a felhőbe. A kezelő ezeket valós időben tanulmányozhatja, illetve továbbíthatja egy fejlett mezőgazdasági programba, amely kezelési terveket készíthet a permetezésekre és jelezheti a mezőn dolgozó többi robotnak ezeket. A HayBeeSee saját szoftvert fejleszt a robotjaihoz, olyan algoritmusokkal, amelyek már a jelenlegi állapotukban képesek felismerni a gyomnövényeket, a károkozókat és a növényi betegségek tüneteit. A végső változatban be lehet majd állítani azt is, hogy a robot riadóztassa a kezelőjét, ha valamely probléma mértéke átlép egy bizonyos határt.

A CropHopper az ugrásokkal nagyobb területet képes lefedni, mint egy drón vagy egy quadrocopter, ugyanis ez a mozgás rengeteg energiát takarít meg a robot számára. Vagyis sokkal gyakrabban és hosszasabban lehet használni, ami alatt rengeteg adatot képes összegyűjteni

- magyarázta Fred Miller.

A HayBeeSee agronómusa, Lawrence Couzens elmondta, hogy hatalmas lehetőséget lát az ugráló robotban olyan területeken is, amelyeken az automatizálásra vonatkozó próbálkozások eddig kudarcot vallottak. A szakember kifejtette, hogy a permetezésre és az azonnali beavatkozást igénylő helyzetekre nagyon kevés idő áll a gazdák rendelkezésére, ezért is nagyon fontos, hogy az adatgyártás során olyan nagy felbontású képek készüljenek, amelyeken tisztán látható a kór- és károkozók tevékenysége. Ezeknek a képeknek nemcsak az elkészítésének kell minél gyorsabbnak lennie, hanem a feldolgozásának és a továbbításnak is, hogy az érintettek minél előbb tudják, egészen pontosan milyen problémával kell szembenézniük, és ennek megoldására milyen döntéseket hozhatnak. A CropHopper képes lesz arra, hogy kétnaponta végigdolgozzon egy napot, amivel a HasyBeeSee reményei szerint tavaszonként már az első levéltetűkolóniákat is ki fogja tudni szúrni. Az eddigi tesztek azt mutatják, hogy a robot lábai a későbbi fejlődési stádiumok során sem károsítják a növényeket.

(Címlapkép forrása: HayBeeSee)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?