Három új oktatótraktort kapott a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum

Három új oktatótraktort kapott a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum

agrarszektor.hu
2020. november 3-án három új oktató traktorral gazdagodott a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum (KMASZC). A projekt jelentősen segíti az agrárszakmák digitalizációját, a precíziós gazdálkodás elsajátítását, így diákjainknak naprakész tudást adhatunk a tanulmányaik során. A gyerekek tanulmányaikat iskoláinkban elvégezve már magabiztosan, jogosítvánnyal és szakmai bizonyítvánnyal a kezükben vállalhatnak munkát vagy alapíthatnak vállalkozást. A projekt konzorciumvezetője a Déli Agrárszakképzési Centrum, akikkel nemcsak a pályázat keretében, hanem egyéb szakmai területeken is jó az együttműködés.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum három iskolájába - a váci Táncsics Mihály Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumba, a piliscsabai Dr. Szepesi László Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumba, illetve az örkényi Pálóczi Horváth István Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumba - kerültek az oktató járművek, amelyeket egy pályázat keretein belül nyertek el az iskolák az Agrárminisztérium jóvoltából.

A traktorok "kicsomagoló eseményén" az érintett iskolák tanulói, oktatói és vezetősége vettek részt, valamint az örkényi Közép-magyarországi ASzC Pálóczi Horváth István Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium eseményén Bagdán Boglárka agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár, valamint Soós Beatrix, az Agrárszakképzési Főosztály főosztályvezetője képviselte az Agrárminisztériumot. A Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum legfőbb vezetősége is részt vett az eseményeken: Földesi Gyula kancellár a váci Táncsics Mihály Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumba látogatott el ezen a napon, míg Molnár Zoltán főigazgató és Komoriné Zorkóczy Aranka főigazgató-helyettes az örkényi Pálóczi Horváth István Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumba, illetve a piliscsabai Dr. Szepesi László Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumba érkezett a traktorok "kicsomagolása" alkalmából.

A projekt által elnyert támogatás teljes összege 73 755 000 forint. A KMASZC 3 darab oktatótraktort kapott, amelyek közül egy a Közép-magyarországi ASzC Táncsics Mihály Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumba költözött, egy másik a Közép-magyarországi ASzC Dr. Szepesi László Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumba érkezett, a harmadik pedig a Közép-magyarországi ASzC Pálóczi Horváth István Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban fog munkába állni. A traktorok Steyr 4085 Kompakt HiLo erőgépek.

A 2019-ben kiírt Európai Uniós Támogatású Nyílt eljárású pályázat nyertese a Magtár Kft. volt. A traktorok működéséhez szükséges műszaki hátteret az egész ország területén a Magtár Kft. szervizszakemberei biztosítják majd. A Steyr gyártóval való szoros együttműködésüknek köszönhetően a traktorok gyártói garanciája 3 év, melyet 2 év további jótállással egészítettek ki. A projekt keretein belül az Agrárminisztérium fenntartásában lévő centrumok iskolái kapnak összesen 24 db oktatótraktort. A projekt során a traktorok ajánlatának és műszaki tartalmának összeállításakor maximálisan szem előtt tartották a kiíró által megfogalmazott szakmai célokat, így elsősorban azt, hogy az iskolákban elérhető képzési kínálat a gazdaság tényleges igényeinek megfelelően bővíthető legyen. A diákok a szakmai alapismeretek megszerzése mellett digitális kompetenciáikat is fejleszteni tudják, így a gyakorlatban is megismerhetik a munkaerő-piacon ma már elvárt digitális tudást.

A tangazdaságok eszközeinek fejlesztésével párhuzamosan digitális tananyagokat is kidolgoztak az iskolák, összhangban az Agrárminisztérium középtávú szakképzési stratégiájával, valamint a Szakképzés 4.0 irányelveivel. Az oktató járművek T kategóriás jogosítvány megszerzéséhez segítik az alábbi szakmákban tanulókat. Az említett jogosítványt iskoláinkban ingyenesen szerezhetik meg a tanulók. Az iskolákban mezőgazdasági technikus, mezőgazdasági gépész, mezőgazdasági gépésztechnikus, gazda, erdőművelő-fakitermelő és erdésztechnikus képzettséget lehet szerezni.

A kiválasztott erőgépek legfőbb jellemzői:

  • Ezek Steyr 4085 Kompakt típusú 85 lóerős traktorok.
  • 4 hengeres, 3,4 l-es Turbófeltöltéses,Viscokuplungos hűtőventilátor, Intercooleres common rail SCR nélküli motorral - A traktorokba épített korszerű, alacsony fogyasztású és környezetkímélő FPT motorok az adott teljesítmény kategóriára jellemző legszigorúbb emissziós előírásoknak is megfelelnek.
  • S-CONTROL 2 24/24 szinkronizált HI-LO váltó 24 előre, 24 hátrameneti fokozatú váltó 3 tartományban 4 szinkronfokozattal, POWER-SHUTTLE terhelés alatti irányváltóval és elektro-hidraulikus 2 fokozatú osztóművel (HI-LO) - A hajtásrendszer kialakítása kitűnő átmenetet képez a régi és új között, lévén a 24×24 sebességes váltó hagyományos szinkronfokozatait terhelés alatt kapcsolható PowerShuttle irányváltó és egy terhelés alatt elektronikusan kapcsolható PowerShift fokozat egészíti ki.
  • A traktor az elektronikusan kapcsolható összkerékmeghajtás, valamint a szintén elektronikusan kapcsolható első és hátsó differenciálzár.
  • Sebességtartomány 0,78-40 km/h - alkalmas a szántóföldi munkaműveletekhez, valamint vontatás és akár országúton történő szállításhoz is

Természetesen a traktorok kialakítása megfelel az oktatási követelményeknek, így rendelkeznek oktatói pótüléssel, oktatói pedálokkal és oktatáshoz alkalmas visszapillantó tükörrendszerrel. A modern erőgépekkel kapcsolatos tudás mellett a precíziós gazdálkodás köré épülő digitális-technológiák ismeretével is felvértezik a diákokat:

  • a traktorokba épített Steyr S-TECH 700 típusú érintőképernyős ISOBUS kompatibilis vezérlő monitorral,
  • a legmodernebb automata kormányzási rendszerrel,
  • GPS technológiával.

A projekt segíti a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum stratégiai irányelveit, többek között a munkaerőpiaci elvárásoknak megfelelő, korszerű szakképzés biztosítását.

(A cikkben szereplő képek a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum tulajdonát képzik.)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?