Rekordot döntöttek tavaly a magyar gazdák: soha nem költöttek még ennyit új gépekre

Rekordot döntöttek tavaly a magyar gazdák: soha nem költöttek még ennyit új gépekre

agrarszektor.hu
A modern mezőgazdaság számára a 21. században a megbízható technológia, a jó gépek, az ezekhez kapcsolódó a szaktudás, az információ a legfontosabb alapja az eredményes gazdálkodásnak. Azok a vállalkozások, amelyek beruháznak, fejlesztenek, a piaci pozícióikat erősítik - fogalmazott Feldman Zsolt, a Novara Coop Kft. új tököli telephelyének átadásán.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tizenöt éve működő, mezőgazdasági gépek forgalmazásával és fejlesztésével foglalkozó cég telephelyátadóján az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára úgy fogalmazott: a magyar mezőgazdaság elmúlt években tapasztalt fejlődéséből a termelők mellett a gépforgalmazók is kivették a részüket, köztük a családi vállalkozásként működő Novara Coop Kft. is.

Feldman Zsolt az elmúlt év nehézségeire utalva azt mondta: a mezőgazdasági termelés 2020-ban sem állt le, ebben nagyon fontos szerepe volt azoknak a gazdálkodóknak, vállalkozásoknak, amelyek dolgoztak a földeken, és mindazoknak, akik el tudták őket látni munkagépekkel, alkatrészekkel, input anyagokkal. A megbízható gépek, a tanácsadás ma már elengedhetetlen ahhoz, hogy a gazdálkodó költséget takarítson meg, eredményesen gazdálkodjon. Az, hogy az elmúlt években a magyar mezőgazdaság rendkívül sikeres időszakot tudhat maga mögött, abban ezeknek a vállalkozásoknak kulcsszerepe van. Ha pedig sikeres a mezőgazdasági termelés, akkor sikeres lehet az a hazai gépgyártó és gépforgalmazó közösség is, amely számukra biztosítja a gépeket és alkatrészeket.

Az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy 2020-ban minden nehézség ellenére új rekordot ért el a hazai gépforgalmazás. Az értékesített gépek, alkatrészek értéke elérte a 256 milliárd forintot. Mindebből közel 200 milliárd forintot új gépekre költöttek a gazdálkodók. Ebből jól látszik, hogy van hajlandóság, van forrás, erő és van jövőkép a magyar gazdálkodókban. Ha rekordév volt 2020, akkor felelősen remélhetjük, hogy 2021 újabb rekordot hozhat a hazai gép-és eszközértékesítésben. Hiszen annak révén, hogy a magyar kormány háromszorosára növelte az e fejlesztések forrásául szolgáló vidékfejlesztési program finanszírozását, az új, történelmi dimenziókat nyit az agrárium számára - fogalmazott Feldman Zsolt.

Az Agrárminisztérium fejlesztési, beruházási pályázatokat írt és ír ki ezekben a hetekben, hónapokban. Az új pályázatok olyan új piaci lehetőségeket teremtenek a mezőgazdasági gépforgalmazók számára is, amellyel érdemes élni. Az állattartó telepeken anyagmozgató gépeket, gyepgazdálkodással összefüggő gépeket,a kertészek traktorokat, munkagépeket, permetezőgépeket, talajművelőket fognak a következő időszakban nagy mennyiségben és jó minőségben keresni a piacon - sorolta a következő hónapokban megnyíló pályázatok adta lehetőségeket az államtitkár.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?